Obchodné riadenie

Marketingové ceny

Obsah:

Marketingové ceny

Video: Na czym polega koncepcja 4P? Druga część Marketing Mix: Cena 🤓 2024, Júl

Video: Na czym polega koncepcja 4P? Druga część Marketing Mix: Cena 🤓 2024, Júl
Anonim

Pred vstupom na trh musí každý podnik určiť cenu tovaru. Z toho závisí zisk spoločnosti a jej úspech na trhu. Určenie najlepšej ceny ovplyvňuje niekoľko faktorov.

Image

Ako určiť cenovú hladinu

Na cenu tovaru majú vplyv vnútorné a vonkajšie obmedzenia. Interné náklady zahŕňajú náklady a zisky podniku a externé náklady zahŕňajú kúpnu silu, ako aj ceny konkurentov za podobné výrobky.

Pri určovaní ceny produktu musí obchodník vykonať celý rad akcií. Malo by sa pamätať na to, že nie každá organizácia môže nezávisle určovať cenu produktu. Ide o to, že každá spoločnosť, ktorá vyrába tovar, má na trhu veľa konkurentov. Ak organizácia nemá trhovú silu, musí akceptovať cenu produktu, ktorú určuje trh.

Určenie ceny tovaru ovplyvňuje nielen finančná sila organizácie. Mimoriadny význam majú vlastnosti samotného výrobku. Cena je tiež ovplyvnená vlastnými cieľmi spoločnosti. Metóda stanovovania cien môže byť ľubovoľná. Pri výbere toho správneho je potrebné zohľadniť fázu životného cyklu výrobku, stupeň jeho novosti. Najnižšia možná cena sa môže určiť so zreteľom na výrobné náklady. Maximálna cena však závisí od toho, či má výrobok nejaké jedinečné vlastnosti.

Priemerná cenová hladina charakterizuje náklady na náhradný tovar, ako aj ceny tovaru konkurenčných firiem. Pri určovaní úrovne priaznivej ceny je potrebné zohľadniť úlohy tvorby cien. Mala by sa zohľadniť veľkosť dopytu. Ak je vysoká, cena sa môže zvýšiť. Pri malom dopyte môžu tržby zvýšiť zníženie ceny. Obchodník musí vyhodnotiť elasticitu dopytu za cenu a až potom rozhodnúť.

Veľký význam má odhad výrobných nákladov. Obchodník pri práci musí zohľadniť fixné, hrubé a variabilné náklady. Cena tovaru určuje marketingové oddelenie na takej úrovni, aby boli pokryté nielen všetky výrobné náklady, ale aj zisk.

Odporúčaná