rozpočtovanie

Ako sa líšia náklady od nákladov?

Obsah:

Ako sa líšia náklady od nákladov?

Video: Elektrický nakladač s extra nízkymi nákladmi na prevádzku. 2024, Júl

Video: Elektrický nakladač s extra nízkymi nákladmi na prevádzku. 2024, Júl
Anonim

Náklady a výdavky - veľmi často si aj finanční pracovníci a ekonómovia zamieňajú tieto takmer rovnaké pojmy. Chyba v tomto termíne však môže spôsobiť vážne problémy s financiami podniku. Aký je rozdiel medzi týmito dvoma hodnotami?

Image

Rozdiel v podmienkach

Náklady sú podľa definície ocenením výrobných zdrojov organizácie. Pokiaľ ide o výdavky, podľa účtovníctva sa podľa nich určuje zníženie ekonomických úžitkov počas vykazovaného obdobia, ku ktorým dochádza vo forme vyčerpania alebo odlivu majetku. Náklady sú vyjadrené v znížení základného imania, čo nijako nesúvisí s rozdelením medzi viacerých vlastníkov.

Toto je nejasná definícia, ale z nich môžeme vyvodiť tri závery o nákladoch. Výdavky:

  1. Výrobky opúšťajú spoločnosť.

  2. Výrobky zostávajú, ale začínajú klesať.

  3. Výrobky zostávajú, ale existuje takáto povinnosť pre niekoho zvonka, kvôli ktorej sa spoločnosť musí s nimi deliť.

Teraz viac o týchto troch situáciách

Situačná analýza

Zdroje opúšťajú spoločnosť

Bežným prípadom je, keď sú výrobky hotové alebo hotové výrobky (servis, práca). Osoba predáva službu, dielo alebo produkt, to znamená, že sa s nimi rozišiel a zdroj opúšťa spoločnosť. Ďalšou možnosťou je zmiznutie hodnôt v rámci spoločnosti, to znamená krádež.

Ďalším zaujímavým príkladom je pokuta, ktorú spoločnosť zaplatila inej spoločnosti alebo štátu.

Zdroje strácajú na hodnote.

Zníženie nákladov na akékoľvek finančné zdroje je možné z dvoch dôvodov:

  1. Strata počiatočných charakteristík a parametrov materiálových objektov v podniku. Napríklad je to nový stroj so životnosťou 4 roky. Ale po 2-3 mesiacoch sa auto dostalo do nehody. Bola obnovená, ale je zrejmé, že teraz nielenže nie je nová, ale ani nebude schopná normálne vypracovať celú svoju životnosť. Hodnota klesla, rovnako ako náklady z dôvodu nákladov.

  2. Druhý dôvod je už technického charakteru a súvisí s účtovníctvom. Pointa je, že štandardy účtovného výkazníctva vás zaväzujú hodnotiť zdroje spoločnosti pri najmenšej hodnote - hodnote pri predaji alebo cene. Preto, ak sú v účtovníctve náklady nižšie ako trh, účtovníci musia vyrovnať hodnotu s trhom.

Odporúčaná