ostatné

Čo je to apostil

Čo je to apostil

Video: Čo je apostila? 2024, Júl

Video: Čo je apostila? 2024, Júl
Anonim

Ľudia, ktorí vykonávali akékoľvek dokumenty v zahraničí, pravdepodobne narazili na taký koncept, ako je „apostil“. Bez určitých vedomostí z oblasti medzinárodného práva je celkom ťažké pochopiť, o čo ide a ako sa používa. Porozumenie významu tohto pojmu je však potrebné, ak chcete, aby vaše ruské dokumenty boli platné v iných krajinách.

Image

Čo je to apostil? Toto je špeciálna pečať, ktorá je potrebná na overenie platnosti dokumentu.

Pokiaľ ste v Rusku, vaše dokumenty sa považujú za platné, ak sú vyhotovené v úradných bankách a obsahujú potrebné pečiatky a podpisy. Ale keď idete do zahraničia, situácia sa zmení. Aby mal dokument právnu silu v očiach miestnych orgánov, musí byť legalizovaný. Je to dosť zdĺhavý postup a zvyčajne sa vykonáva prostredníctvom konzulátu Ruskej federácie v hostiteľskej krajine.

Krajiny, ktoré sa pripojili k Haagskemu dohovoru, vrátane Ruska, sa rozhodli z dôvodu zníženia byrokratických formalít upustiť od legalizácie v prospech jednoduchšieho postupu - zriadiť apoštolstvo na úradné dokumenty nekomerčného obsahu.

Okrem Ruska je apoštol uznávaný aj vo väčšine krajín Európy, Austrálie, USA, mnohých krajinách Ázie a Latinskej Ameriky a v niektorých afrických štátoch.

Ale nie vo všetkých prípadoch je potrebné ponáhľať sa s návrhom apoštola. Na niektorých dokumentoch, napríklad na zahraničných pasoch, to nie je potrebné. Okrem toho táto tlač nie je potrebná vo všetkých situáciách. Môže to byť potrebné napríklad na rodnom liste pri registrácii občianstva alebo manželstva. Preto pred odchodom do zahraničia, kde je potrebné vypracovať akékoľvek dokumenty, je lepšie overiť si u úradníkov, či je potrebný apoštol.

Rôzne inštitúcie sa podieľajú na zostavovaní apoštolov v závislosti od toho, ktorý dokument musíte legalizovať. Apoštoly na diplomy a osvedčenia vydávajú zamestnanci ministerstva školstva do rodných, úmrtných a sobášnych osvedčení - matričných úradov a federálneho archívu - o dokumentoch získaných od tohto ministerstva.

V každom prípade musíte mať na pamäti, že legalizácia cenných papierov si vyžaduje viac času a je lepšie začať s prípravou dokumentov na akúkoľvek činnosť v zahraničí vopred.

Odporúčaná