Obchodné riadenie

Čo je b2b

Čo je b2b

Video: 3 tipy pro Váš B2B byznys 2024, Júl

Video: 3 tipy pro Váš B2B byznys 2024, Júl
Anonim

B2B je termín používaný na označenie podnikového predaja. Doslovne sa prekladá z angličtiny do angličtiny ako „business to business“. B2B označuje samostatný trhový segment, v ktorom spoločnosť predáva tovary a služby iným právnickým osobám na ďalšie použitie v podnikaní.

Image

Návod na použitie

1

Pojem B2B sa v ruskej ekonomike používa pomerne nedávno, používa sa na opis obchodného modelu vzťahu medzi komerčnými podnikmi. Klasickým príkladom služieb v segmente B2B je poradenstvo alebo audit. Súčasne s výrazom B2B sa začala používať koncepcia B2C. Tento výraz bol zavedený na označenie obchodného vzťahu medzi organizáciami a súkromnými spotrebiteľmi (jednotlivcami). V segmente B2C kupuje jednotlivý kupujúci tovar, aby uspokojil jeho potreby. Niektoré spoločnosti poskytujú služby na trhoch B2B aj B2C.

2

Predaj v segmente B2B má svoje vlastné špecifiká, ktoré sú určené požiadavkami podnikových klientov. Spoločnosti získavajú služby alebo produkty, ktoré sa dajú použiť na riešenie obchodných problémov. Náklady na jednu transakciu v segmente B2B sú omnoho vyššie ako v segmente B2C, preto firemní klienti venujú osobitnú pozornosť výpočtu a zdôvodneniu dlhodobých ekonomických výhod nákupu.

3

V segmente B2C klient robí jednorazové nákupy a rozhodnutie o kúpe produktu sa často robí spontánne a na úrovni emócií. Proces rozhodovania o kúpe v segmente B2B trvá dlho. Na strane klienta v oblasti podnikového predaja môže pracovať celý tím profesionálnych nákupcov a odborníkov, ktorí hodnotia všetky špecifické vlastnosti produktu alebo služby a tiež analyzujú priemyselné skúsenosti dodávateľa. Medzi dodávateľmi a zákazníkmi často vznikajú dlhodobé obchodné vzťahy.

4

V oblasti firemného predaja je počet potenciálnych zákazníkov obmedzený, preto účastníci trhu vykonávajú starostlivú prácu s každým potenciálnym kupujúcim a často menia produkt s prihliadnutím na želania klienta. Pri marketingu tohto segmentu sa vo veľkej miere používa koncept jedinečnej ponuky predaja.

5

Firemný predaj nevyužíva hromadnú reklamu, pretože politika predaja nie je zameraná na masového spotrebiteľa, ale na individuálneho zákazníka. V segmente B2B dostávajú zákazníci informácie o dodávateľoch zo špecializovaných odborných publikácií. Pri rozhodovaní o nákupe je veľmi dôležitá aj reputácia dodávateľa v profesionálnej komunite. Obchodníci obsluhujúci firemný predaj by mali mať dobré marketingové zázemie, pretože priamy predaj je v tomto segmente trhu vysoko efektívny.

Odporúčaná