ostatné

Aká je cieľová skupina?

Aká je cieľová skupina?

Video: Čo je to cieľová skupina v rámci marketingu?⎮MAKAM Daily #119 2024, Júl

Video: Čo je to cieľová skupina v rámci marketingu?⎮MAKAM Daily #119 2024, Júl
Anonim

Pred začatím podnikania sa budúcemu podnikateľovi odporúča vykonať marketingový prieskum, aby si preštudoval názory cieľovej skupiny. Ale aké je to publikum, kto sú títo ľudia - by sa malo objasniť vopred.

Image

Cieľová skupina je jedným z hlavných marketingových konceptov. Cieľovou skupinou je veľká skupina ľudí, z ktorých každý sa môže stať potenciálnym klientom konkrétnej skupiny vyrobeného tovaru (či už ide o hygienické vložky alebo televízory). Určitá značka môže byť vlastná cieľová skupina. Podnikanie sa môže zamerať aj na samostatnú sociálnu vrstvu - je nepravdepodobné, že dievča, ktoré si môže dovoliť iba masový trh, bude kupovať prémiovú kozmetiku.

V skutočnosti je cieľovou skupinou ľudí, ktorí budú kupovať vaše produkty s najvyššou pravdepodobnosťou. Ide o kupujúcich, ktorí majú z akéhokoľvek dôvodu záujem o kúpu vášho produktu. A túto skupinu ľudí možno zoradiť podľa nasledujúcich znakov:

- pohlavie;

- vekové kritérium;

- prítomnosť stredoškolského / vysokoškolského vzdelávania;

- úroveň príjmu;

- miesto bydliska;

- zoznam rodinných príslušníkov;

- koníčky a koníčky.

Na určenie cieľového publika je vhodné vykonať štúdiu. Takže môžete zistiť, kto bude potrebovať váš produkt a pre koho je to úplne nezaujímavé. Takže, ak plánujete otvoriť kaviareň s rýchlym občerstvením a vykonať vhodný marketingový prieskum, zistíte, že študenti, školáci a mladí ľudia do 25 rokov vyjadria najväčšie nadšenie pre otvorenie nového bistra. Pretože sa najčastejšie zaujímajú o rýchle občerstvenie na cestách. “ To neznamená, že tridsať a päťdesiat rokov k vám nepôjde, len percento ich návštev bude oveľa nižšie.

Pri písaní podnikateľského plánu zvážte výsledky prieskumu - budete vedieť šírku budúceho trhu, podmienky jeho práce a stratégiu predaja. Okrem toho môžete na základe získaných informácií o preferenciách potenciálnych zákazníkov vyvinúť stratégiu rozvoja a rozširovania podnikania.

Odporúčaná