Obchodné riadenie

Čo sú to čisté aktíva?

Obsah:

Čo sú to čisté aktíva?

Video: Ocenenie spoločnosti na základe hodnoty čistých aktív 2024, Júl

Video: Ocenenie spoločnosti na základe hodnoty čistých aktív 2024, Júl
Anonim

Čisté aktíva sa zdajú byť dosť abstraktným pojmom, pretože ich hodnota je určená iba výpočtom - fyzicky v prírode neexistujú. Možno to je dôvod, prečo účtovníci často veria, že ich výpočet nie je vôbec potrebný, a výkazy pripojené k súvahe, v ktorých musia byť uvedené, sú jednoducho ďalšou formou.

Image

Koncepcia a ocenenie čistých aktív

Čisté aktíva sú ukazovateľom hodnoty majetku, ktorý je spoločnosti k dispozícii, vypočítaného každý rok. Predstavujú rozdiel medzi aktívami v súvahe podniku a jeho dlhovými záväzkami. Ak dlh spoločnosti prekročí hodnotu nehnuteľnosti, ukazovateľ čistého majetku sa považuje za negatívny. Pri určovaní finančnej situácie týchto spoločností sa používa taký pojem, ako je majetková nedostatočnosť.

Postup posudzovania hodnoty čistého majetku je stanovený a vykonáva sa so zreteľom na ustanovenia účtovných a iných regulačných aktov. Pri tomto hodnotení sa výpočet vykonáva na základe údajov obsiahnutých v účtovnej závierke.

Aktíva zahrnuté do výpočtu zahŕňajú dlhodobý majetok prvej časti súvahy a obežný majetok druhej časti, s výnimkou nedoplatkov vkladov zakladateľov spoločnosti do základného imania. Zo zoznamu položiek pasív sa berú do úvahy krátkodobé a dlhodobé záväzky z úverov a pôžičiek, záväzky, rezervy na budúce výdavky a ostatné záväzky.

Akciová spoločnosť odhaduje náklady na tento ukazovateľ každý štvrťrok, ako aj na konci roka. Tieto informácie sa zobrazujú v priebežnej a výročnej správe.

Odporúčaná