Obchodné riadenie

Čo je ebitda

Obsah:

Čo je ebitda

Video: Ekonomické pojmy - jasně a srozumitelně: EBITDA 2024, Júl

Video: Ekonomické pojmy - jasně a srozumitelně: EBITDA 2024, Júl
Anonim

EBITDA je ukazovateľom ekonomickej analýzy, ktorá odráža zisk spoločnosti pred zdanením, odpismi a platbami úrokov z pôžičiek.

Image

Ekonomický význam EBITDA

Kedy sa uplatňuje EBITDA? Jeho primárnym cieľom je analyzovať príťažlivosť absorpčných transakcií s vypožičanými prostriedkami. Dnes sa používa na širšie účely.

EBITDA nám teda umožňuje posúdiť, ako je ziskový hlavný predmet podnikania spoločnosti, ako aj jej účinnosť, bez ohľadu na veľkosť úverového dlhu a daňového zaťaženia. Vzhľadom na EBITDA nie je metóda odpisovania pri určovaní zisku spoločnosti relevantná.

Ukazovateľ sa používa na vykonanie porovnávacej analýzy vo vzťahu k konkurentom, na posúdenie hodnoty podniku pred predajom. Na základe toho investori hodnotia návratnosť investícií. Ukazovateľ sa používa na analýzu prevádzkových výsledkov spoločnosti, pretože neobsahuje nepeňažné položky výdavkov.

Je potrebné poznamenať, že mnoho ekonomických analytikov kritizuje EBITDA. Keďže nezahŕňa ukazovatele kapitálových nákladov spoločnosti (odpisy). Ukazuje sa, že spoločnosť môže minúť obrovské sumy na nové vybavenie a EBITDA zostane nezmenená. Podľa kritikov realistickejšia finančná situácia spoločnosti odráža ukazovatele „zisk“ a „prevádzkový tok platieb“.

Odporúčaná