ostatné

Aké sú obavy

Aké sú obavy

Video: Aké sú jeho/jej STRACHY vo Vzťahu ku Mne? Aké sú jeho/jej Obavy? 2024, Júl

Video: Aké sú jeho/jej STRACHY vo Vzťahu ku Mne? Aké sú jeho/jej Obavy? 2024, Júl
Anonim

Ide o formu podnikovej kombinácie, finančnú a priemyselnú skupinu, ktorej charakteristickou črtou je zachovanie právnej a ekonomickej nezávislosti účastníkov, ale s určitou koordináciou od materských finančných inštitúcií.

Image

Návod na použitie

1

Finančná kontrola v skupine a niektoré funkcie zásobovania, výroby a marketingu sú pod jednou kontrolou. Účastníci, ktorí sú súčasťou jedného koncernu, sa nemôžu pripojiť k inému, t. nemôžu byť súčasne členmi viacerých obáv.

2

Obavy prichádzajú v niekoľkých formách. Vertikálne obavy sú združenia podnikov, ktoré pokrývajú celý výrobný cyklus: od nákupu surovín po predaj jedného alebo viacerých z týchto druhov výrobkov. Horizontálne obavy sú priemyselné skupiny, ktoré kombinujú výrobcov s podobným sortimentom tovaru, napríklad pivovarnícke spoločnosti. Existujú tiež zmiešané obavy, ktoré kombinujú znaky horizontálneho a vertikálneho zjednotenia.

3

Činnosť koncernu sa spravidla vzťahuje na jeden sektor hospodárstva alebo jeho časť. Záujem sa môže týkať podnikov jedného alebo viacerých odvetví s vysoko rozvinutou veľkou a hromadnou výrobou využívajúcich nové priemyselné technológie. Často ide o strojárstvo, hutníctvo, výrobu ocele.

4

Podľa typu účasti na kapitáli sa rozlišujú dva typy problémov: obavy z podriadenosti a obavy z koordinácie. Prvý je založený na rozdelení materských a dcérskych spoločností. Najčastejšie sa vytvára na kombinovanie výroby do technologického reťazca. Koordinačný problém tvoria podniky zapojené do rovnakej výmeny akcií alebo sesterské spoločnosti. Pri takomto združení majú účastníci koncernu vzájomný vplyv na súčasnú politiku, zároveň však zostávajú pod všeobecným vedením. Koordinácia sa zvyčajne vytvára s cieľom kombinovať finančné činnosti alebo vedecký a technologický potenciál pre priemyselný rozvoj. Podniky zahrnuté do koordinačného koncernu sú najčastejšie slabo prepojené z hľadiska technologického procesu.

Odporúčaná