Druhy činností

Čo je družstvo

Čo je družstvo

Video: 15. Ekonomika - Osobné obchodné spoločnosti, družstvo a osobitné formy podnikania 2024, Júl

Video: 15. Ekonomika - Osobné obchodné spoločnosti, družstvo a osobitné formy podnikania 2024, Júl
Anonim

Naša krajina sa vracia k dlhoročnej tradícii vytvárania a rozvoja družstiev. Ešte pred revolúciou obsadilo Rusko prvé miesto v počte takýchto odborov a teraz si získajú osobitnú popularitu. Pre mnohé podniky vzniká potreba spojiť sa so svojimi konkurentmi, aby sa zvýšili zisky a aby nedošlo k bankrotu.

Image

Družstvo je združenie organizácií alebo ľudí s cieľom spolupráce pri výrobe a obchodovaní s výrobkami, nákupe a spotrebe tovaru a služieb, prevádzke a výstavbe obytných priestorov a domov. Združenie je právnická osoba, ktorá existuje prostredníctvom samosprávy a samofinancovania. Majetok družstva sa vytvára na základe spoločnej účasti všetkých členov. Okrem toho v dôsledku práce družstvo vytvára zisk a kupuje nový majetok. Hlavnými špecifikami družstva je akákoľvek účasť jeho členov.

Na dosiahnutie cieľov družstva sa vytvára spoločný fond. V ňom každý účastník prispieva svojím podielom prostriedkov (podiel). Je to akcionár, ktorý riadi prácu družstva a preberá zodpovednosť za všetky riziká a výsledky organizácie.

Dnes existuje niekoľko druhov družstiev. Najbežnejšie sú výrobné združenia. Tvoria sa za účelom spoločnej výroby alebo hospodárskej činnosti. Každý člen spoločnosti sa podieľa na práci organizácie (príspevkami do akcií alebo osobnou prácou).

S cieľom uspokojiť materiálne alebo iné potreby akcionárov bez získania spoločného zisku sa vytvárajú spotrebiteľské družstvá. Môžu to byť obchod, služby, záhradníctvo, poistenie atď. Napríklad spoločnosť vyrábajúca garáže spája vlastníkov garáží a úverové družstvo spája ľudí, aby poskytovali finančnú pomoc.

Činnosť výrobných družstiev je upravená federálnym zákonom Ruskej federácie z 8. mája 1996. Pre každé družstvo by sa mal vytvoriť dokument, ktorý sa nazýva charta. Malo by sa v ňom opísať veľkosť a postup pri vytváraní podielu, zodpovednosť každého člena organizácie a povaha ich účasti na práci družstva. Činnosť spotrebiteľských družstiev je upravená ruským zákonom pod názvom „O spotrebiteľskej spolupráci v Rusku“, ktorý bol prijatý v roku 1992.

Odporúčaná