obchodné

Čo je to leasing?

Čo je to leasing?

Video: Čo je vlastne operatívny leasing, časť 1. 2024, Júl

Video: Čo je vlastne operatívny leasing, časť 1. 2024, Júl
Anonim

Slovo „leasing“ pochádza z anglického leasingu - „rent“. Ide o finančný nástroj, ktorý pomáha podnikom a jednotlivcom získať konkrétnu položku. Doslova lízing je poskytovanie dlhodobého nájomného za auto, bývanie, vybavenie, budovu s možnosťou ich následného nadobudnutia.

Image

Zmluva sa uzatvára medzi prenajímateľom (spoločnosťou, ktorá poskytuje vybavenie na dlhodobý prenájom) a nájomcom (nájomcom, ktorý platí poplatok za používanie zariadenia). Po uplynutí platnosti zmluvy je nájomca oprávnený uzavrieť novú zmluvu alebo predĺžiť pôvodnú zmluvu. Nájomca má tiež možnosť kúpiť vybavenie za zostatkovú hodnotu.

Nákup vybavenia pre tento typ zmluvy vám umožňuje znížiť daňové zaťaženie spoločnosti (v regulácii dane z príjmu). Predmetom lízingu sú nespotrebné predmety (budovy, vybavenie, podniky, vozidlá, stavby a ostatné nehnuteľnosti a hnuteľný majetok).

Príjem lízingovej spoločnosti pozostáva z marže, ktorú poskytuje na vybavenie (banky fungujú podobným spôsobom a poskytujú pôžičky svojim zákazníkom). Táto marža môže byť významná, keď klient na konci nájmu dostane vybavenie sám za najnižšiu cenu (av niektorých prípadoch zadarmo).

Možné možnosti medzinárodného lízingu. V takom prípade sa spoločnosti, ktoré uzatvárajú zmluvu, môžu nachádzať v rôznych krajinách. V tomto prípade si môžu prenajať aj priemyselné podniky a výrobné zariadenia. Jedinou podmienkou by malo byť ich následné komerčné využitie na zisk a poskytovanie služieb. V Rusku od 1. januára 2011 však táto podmienka nie je povinná.

Rozlišujte finančný leasing, keď sa predmet zmluvy (vybavenie) po skončení platnosti zmluvy prevedie na nájomcu zadarmo; a operatívny lízing, keď si zariadenie kúpi nájomca po uplynutí platnosti zmluvy.

Výnimkou v tomto prípade sú iba prírodné objekty a pôda, ktoré sú osobitne ošetrené.

Čo je to leasing?

Odporúčaná