rozpočtovanie

Čo je segment trhu a cieľový trh

Obsah:

Čo je segment trhu a cieľový trh

Video: #80 PODCAST: KOTLER V PRAXI 8. diel - 4 stratégie výberu cieľovej skupiny 2024, Júl

Video: #80 PODCAST: KOTLER V PRAXI 8. diel - 4 stratégie výberu cieľovej skupiny 2024, Júl
Anonim

Segmentácia trhu a určenie cieľových segmentov je jednou z kľúčových marketingových úloh. To vám umožní sústrediť úsilie spoločnosti na strategicky dôležitú oblasť podnikania a zvýšiť účinnosť marketingových politík.

Image

Segmentácia trhu

Segmentácia trhu je nevyhnutným prvkom strategického marketingu. Segmentácia trhu je proces rozdelenia trhu na segmenty (alebo skupiny) spotrebiteľov podľa určitých kritérií. Jeho cieľom je cielená regulácia a implementácia cielených marketingových politík.

Homogénna skupina spotrebiteľov koná podobne ako trhové akcie (reklama, predajné kanály) ako trhový segment. Predmetom segmentácie trhu nie sú iba skupiny spotrebiteľov, ale aj skupiny výrobkov a podnikov (konkurenti).

Segmentácia sa vykonáva podľa určitých kritérií, ktoré znamenajú znaky, podľa ktorých sa spotrebitelia líšia alebo sú zoskupení. Môže to byť geografický (región pobytu, obyvateľstvo), demografický (vek, pohlavie), psychografický (životný štýl, osobné vlastnosti) a sociálno-ekonomický (vzdelávanie, príjem, povolanie). Medzi kritériá segmentácie spotrebiteľov na priemyselných trhoch môžu patriť spotrebiteľský priemysel (ropa a plyn, hutníctvo atď.), Veľkosť podnikov alebo forma vlastníctva podnikov.

Odporúčaná