ostatné

Čo je to stratégia?

Čo je to stratégia?

Video: Ubytovacia stratégia (NAŠI) 2024, Júl

Video: Ubytovacia stratégia (NAŠI) 2024, Júl
Anonim

Stratégia je koncept, ktorý má veľa významov. Tento pojem sa chápe ako všeobecný plán každej činnosti, ktorá pokrýva veľké časové obdobie, spôsob, ako dosiahnuť komplexnú úlohu. Používa sa v oblasti vojenských záležitostí, hospodárstva a ďalších oblastí ľudskej činnosti.

Image

Návod na použitie

1

Koncept „stratégie“ k nám prišiel zo starovekého Grécka. Tento pojem spočiatku slúžil na označenie umenia vojny a výstavby vojsk. Potom sa rozsah použitia tohto slova rozšíril a v súčasnosti ho nazývajú premyslený podnikateľský plán (takmer v akejkoľvek oblasti). Existuje veľa druhov stratégií.

2

Štátna stratégia. Toto je stratégia, ktorá určuje smer zmien v rovnováhe moci sociálnych vrstiev v jednej alebo druhej fáze historického vývoja. Štát má spravidla zoznam určitých úloh, na základe ktorých si štát udržiava poriadok v spoločnosti, reguluje činnosť občanov a podporuje podmienky osobnej iniciatívy, chráni bezpečnosť, majetok a slobodu jednotlivca.

3

Vojenská stratégia. Tento typ stratégie je veda o vojne (najvyššia manifestácia vojenského umenia). Vojenská stratégia zahŕňa otázky teórie aj otázky praxe prípravy na vojnu, jej plánovania a správania. Vojenská stratégia tiež študuje vojnové zákony ako súčasť vojenských záležitostí.

4

Geostratégie. Tento druh stratégie je politická veda, ktorá určuje prostriedky a metódy na dosiahnutie pridelenej úlohy štátu alebo skupiny spojeneckých štátov - na udržanie a zvýšenie jeho (ich) moci. Vzhľadom na súčasnú krízu sa geostrategia využíva na minimalizáciu škôd a obnovenie pôvodnej rovnováhy.

5

Strategické plánovanie. Je to komplex činov súvisiacich s priestorom a časom. Tieto akcie sú zamerané na výsledok - vykonávanie strategických úloh. Tento koncept je najtypickejší pre obchod a verejnú správu.

Odporúčaná