ostatné

Čo sú produkty Giffen

Obsah:

Čo sú produkty Giffen

Video: Normal and inferior goods | Supply, demand, and market equilibrium | Microeconomics | Khan Academy 2024, Júl

Video: Normal and inferior goods | Supply, demand, and market equilibrium | Microeconomics | Khan Academy 2024, Júl
Anonim

Giffenov tovar je určitá skupina tovarov, ktorých zvýšenie hodnoty neznižuje ich spotrebu. Tieto výrobky sú často lacné a nepatria k luxusnému tovaru. Pretože nemajú rovnocenné náhrady, ľudia nemôžu odmietnuť ich spotrebu.

Image

Giffenov paradox

Spotreba tovaru Giffen sa nezníži ani pri výraznom zvýšení jeho hodnoty. Ľudia naďalej konzumujú v predchádzajúcich množstvách a vytvárajú úsporné opatrenia pre iné výrobky a základné tovary.

Giffenov paradox je výnimkou zo zákona o dopyte. Anglický ekonóm Robert Giffen dospel k záveru, že v polovici 19. storočia írsky hladomor, zemiaky, ktoré boli hlavnou potravou chudobných, výrazne vzrástli. Spotrebiteľský dopyt po ňom však neklesol, ľudia, šetriaci iný potrebný tovar, si ho naďalej kupovali a chránili sa pred hladom. Ekonóm veril, že náklady na zemiaky v rozpočte chudobných zaujímajú značný podiel, čo prispelo k rastu dopytovej krivky.

Giffenov efekt je často iba reakciou kupujúcich na súčasnú politickú alebo hospodársku situáciu v súčasnosti a jej distribúciu na tovar, ktorý je predmetom osobitného dopytu.

Giffenov tovar spravidla zaberá veľké percento v rozpočte spotrebiteľov, pričom má veľmi nízku kvalitu. Zvýšenie ceny nemá vplyv na ich spotrebu. Zároveň rast príjmov obyvateľstva umožňuje získať iný, lepšie náhradný tovar a znížiť spotrebu nevyhnutne lacného a nekvalitného tovaru. Substitučný účinok tohto tovaru by sa mal potlačiť účinkom príjmu. To znamená, že pri nízkej kvalite výrobku a zvyšovaní jeho hodnoty prevládne účinok príjmu nad účinkom jeho nahradenia, s rýchlo rastúcim dopytom po ňom.

Niektorí ekonómovia spochybňujú existenciu produktu Giffen ako takého. Napriek tomu mnohé západné hospodárske pomoci tento účinok stále opisujú. V rozvinutých priemyselných krajinách je Giffenov efekt veľmi zriedkavý.

Odporúčaná