ostatné

Čo sú náhradné výrobky

Obsah:

Čo sú náhradné výrobky

Video: Nescafé Dolce Gusto - plnitelné kapsle 2024, Smieť

Video: Nescafé Dolce Gusto - plnitelné kapsle 2024, Smieť
Anonim

Náhradný tovar (z latinského výrazu „substitutio“ - nahradenie) - vymeniteľný tovar, ktorý je porovnateľný z hľadiska funkčného účelu, rozsahu, kvality, ceny, technických a iných parametrov.

Image

Náhradný a doplnkový tovar

Náhradný tovar plní rovnocenné funkcie a je určený na uspokojenie tých istých potrieb. Medzi príklady takýchto výrobkov patria mandarínky a pomaranče, čaj a káva atď. Náhradný tovar zahŕňa výrobné zdroje - uhlie a plyn, kov a plasty.

Krivka dopytu v mnohých ohľadoch závisí od ceny tovaru - napríklad zvýšenie ceny jedného produktu znamená zvýšenie dopytu po náhradnom produkte. Napríklad pokles cien čaju môže viesť k zníženiu spotreby kávy a naopak. Zameniteľnosť môže byť perfektná (absolútna) a relatívna (napríklad kyslá smotana a majonéza, kuracie a hovädzie mäso). Existuje teda priama korelácia medzi dopytom a cenou náhradného tovaru.

Ak výrobok nemá náhradný výrobok a výrobca je jediný vo svojom odbore, je to prírodný monopolista. Prítomnosť náhradníkov na trhu nevyhnutne znamená zvýšenú konkurenciu, obmedzuje zisk účastníkov trhu a núti ich obmedzovať ceny.

Atraktívnosť a ziskovosť priemyslu sa zníži v prípade konkurencie s výrobkami náhradného tovaru alebo existuje riziko ich výskytu.

Náhradný tovar by sa mal odlišovať od doplnkového tovaru (doplnkový tovar). Doplnkové výrobky sú výrobky, ktoré sú schopné uspokojiť potreby zákazníkov iba v spojení s ostatnými. Napríklad počítač a softvér, auto a benzín, práčka a prášok, zubná kefka a pasta. Rozlišujte medzi absolútnou komplementaritou (lyžovanie a palice) a relatívnou (káva a cukor). V prípade doplnkového tovaru je vzťah medzi dopytom a cenou opak. V tomto prípade, keď cena jedného produktu stúpa, dopyt po obidvoch výrobkoch klesá. Existujú príklady úspešného podnikania založeného na výrobe doplnkového tovaru. Napríklad rast predaja iPhone viedol k vytvoreniu rozvinutého priemyslu príslušenstva k nemu (puzdrá, puzdrá atď.).

Odporúčaná