ostatné

Ako vypracovať nariadenie o podniku

Ako vypracovať nariadenie o podniku

Video: Rozhovor s Matovičom: Bolo by sprosté dávať nám za vinu PS-Spolu a KDH 2024, Júl

Video: Rozhovor s Matovičom: Bolo by sprosté dávať nám za vinu PS-Spolu a KDH 2024, Júl
Anonim

Spolu s chartou, politikou kvality a ekonomiky konajú na základe nariadenia aj legislatívne dokumenty, obchodné a neziskové podniky. Nariadenie o podniku určuje status organizácie, funkcie a úlohy, ktoré organizácia vykonáva, poradie činností atď. Neexistujú stanovené požiadavky na obsah a vykonanie nariadenia o podniku. Organizácia má preto právo vypracovať nariadenie o podniku na základe vzorových ustanovení, ktoré odrážajú jeho špecifickosť v ňom.

Image

Návod na použitie

1

Predpokladom pre prípravu dokumentu je prítomnosť údajov o schválení ustanovenia v pravom hornom rohu. Zvyčajne ide o pečiatku „Schváliť“, pozíciu, priezvisko, iniciály, podpis osoby materskej organizácie a dátum schválenia. Pečiatka potvrdzujúca pozíciu je potvrdená pečaťou tej istej materskej organizácie. Názov dokumentu je celá fráza, ktorá odkazuje na slovo "Nariadenie."

„(Napríklad„ nariadenie o podniku “, „ nariadenie o štrukturálnej jednotke “).

2

Obsah nariadenia o samotnom podniku obsahuje oddiely (časti), ktorých názvy neobsahujú osobitné požiadavky. Všeobecne používané názvy sa všeobecne používajú na pomenovanie častí podnikovej regulácie, napríklad: „Všeobecné ustanovenia“, „Základné úlohy“, „Funkcie“, „Základné práva a povinnosti“, „Organizačná štruktúra“, „Vzťahy“, „Meranie výkonnosti“.

3

Oddiel „Všeobecné ustanovenia“ obsahuje všeobecné informácie o podniku, plný a skrátený názov; pre koho je podriadený a pre koho je podnik vedený, pre koho je určený a pre koho je prepustený, právomoc vedúceho. V tej istej časti sú uvedené dokumenty, ktoré vedú spoločnosť. Môže to zahŕňať aj ďalšie informácie o dostupnosti oficiálnych formulárov a pečatí organizácie.

4

„Hlavné úlohy“ a „funkcie“ interpretujú globálne ciele stanovené podnikom a úlohy, ktoré je potrebné riešiť počas obdobia činnosti; uvádza všetky druhy práce (príprava, rozvoj, podpora, účasť, implementácia atď.) potrebné na dosiahnutie zamýšľaných cieľov.

5

Práva a povinnosti pridelené podniku prostredníctvom riaditeľa sú opísané v časti „Práva a povinnosti“. Označuje, čo možno zakázať, kontrolovať a čo od tímu požadovať, aké kroky je potrebné prijať na implementáciu funkcií.

6

Názov sekcie Vzťahy hovorí sám za seba. V tejto časti je vo výrobnom procese formulovaná interakcia podniku s externými organizáciami a vnútornými štruktúrami (ak existujú).

7

V postavení podniku je možné rozlíšiť samostatnú časť, kto a ako sa vykonáva kontrola činností podniku, načasovanie inšpekcií a frekvencia dokumentov na podávanie správ atď. Môžete zadať časť, ktorá uvádza, kto je oprávnený reorganizovať a likvidovať podnik a opisuje postup vykonávania týchto krokov.

8

Predpis o podniku je podpísaný vedúcim podniku a dohodnutý s hlavnými vedúcimi pracovníkmi podniku (hlavný inžinier, hlavný účtovník, zástupca pre personál a režim atď.). Vydáva sa v jednom origináli, ktorý je uložený v kancelárii alebo riaditeľstve podniku. V prípade potreby sa vytvoria kópie tohto dokumentu.

Venujte pozornosť

Schválenie „nariadení o podniku“ sa môže vykonať prostredníctvom regulačného dokumentu (príkaz, objednávka) alebo priamo schváleného vedúcim vyššej organizácie.

Užitočné rady

Činnosti vedúceho podniku možno v postavení podniku rozlíšiť ako samostatnú časť, ktorá bude obsahovať pododdiely pre vedúceho pracovníka: „Všeobecné ustanovenia“, „Požiadavky na kvalifikáciu a nevyhnutná úroveň znalostí“, „Základné povinnosti“, „Práva“, „Zodpovednosť“.

Odporúčaná