Obchodné riadenie

Ekonomická efektívnosť je dôležitou charakteristikou výroby

Obsah:

Ekonomická efektívnosť je dôležitou charakteristikou výroby

Video: Little Big Workshop Recenzia (nemčina; veľa titulkov) Test ekonomického Sima v roztomilej hre 2024, Júl

Video: Little Big Workshop Recenzia (nemčina; veľa titulkov) Test ekonomického Sima v roztomilej hre 2024, Júl
Anonim

Ekonomická efektívnosť výroby charakterizuje získanie maximálneho zisku pri maximalizácii využívania dostupných zdrojov a minimalizácii nákladov. Tento ekonomický ukazovateľ charakterizuje produktivitu práce a užitočnosť využívania surovín, materiálov a výrobných kapacít.

Image

Ukazovateľ ekonomickej efektívnosti sa dnes vo svete prejavuje rôznymi spôsobmi. Na úrovni výroby je tento ukazovateľ definovaný ako ziskovosť výroby a na úrovni štátu je vyjadrený ako výsledky vnútroštátnej výroby na jednotku času alebo pracovnú jednotku.

Charakteristickým znakom ekonomickej efektívnosti je porovnanie výsledkov výroby s výrobnými nákladmi. Efektívnosť výroby je rozdelená do niekoľkých typov podľa jej charakteristík: podľa dôsledkov - environmentálne, sociálne a ekonomické; v mieste účinku - miestne (nákladové účtovníctvo) a národné ekonomické; podľa frekvencie - jednorazovo a animovane. Kombinácia týchto typov odráža efektívnosť výroby v jednom podniku.

Požadované náklady

Na dosiahnutie hospodárskeho účinku sú potrebné náklady, ktoré sú rozdelené do dvoch skupín. Bežné náklady spojené s nákupom surovín na výrobu, náklady na energiu, mzdy a predaj výrobkov. Jednorazové náklady zahŕňajú investície do rozvoja prevádzkového kapitálu, ktoré následne slúžia na aktualizáciu stálych aktív organizácie, zavádzanie inovatívnych výrobných technológií, výstavba kapitálu, poskytovanie úverov a rozvoj nových činností.

Zlepšenie efektívnosti výroby: faktory

Pri analýze efektívnosti organizácie by sa mali zohľadniť faktory, ktoré by mohli zvýšiť efektívnosť výroby. Tieto faktory možno rozdeliť do vektorových smerov.

Prvým vektorom je zvýšenie efektívneho využívania zdrojov dostupných vo výrobe. Druhým je stimulácia pracovníkov s cieľom zvýšiť percento produktivity práce. Tretím vektorom je maximálna mobilizácia vnútorných zdrojov podniku. Štvrtý je neustály monitoring a analýza vyššie uvedených faktorov ovplyvňujúcich efektívnu prevádzku podniku.

Odporúčaná