ostatné

Umenie prezentácie. Váš hlas

Umenie prezentácie. Váš hlas

Video: Mirka Luberdová - Miluj jedlo, ktoré miluje teba 2024, Júl

Video: Mirka Luberdová - Miluj jedlo, ktoré miluje teba 2024, Júl
Anonim

Prezentácia pozostáva nielen zo schopnosti správne tvoriť snímky, ale aj z umenia reči. Čím príjemnejšia bude reč, tým priaznivejší dojem môžete vytvoriť. Zafarbenie mužského hlasu je veľmi odlišné od ženy. Keď hovoríme, používame rôzne intonácie, logické stresy, tempo reči, ako aj hlasitosť hlasu.

Image

Návod na použitie

1

Aby bola prezentácia úspešná, najprv si pripravte písomný prejav. Zvýraznite všetky dôležité a sekundárne časti, rozdeľte text do niekoľkých podtémov, aby ste pochopili, kde sa majú pozastaviť a zdôrazniť.

2

Ak prezentácia obsahuje cudzie slová alebo slová, ktoré sa požičiavajú pre ruský jazyk, pomocou pravopisných a iných slovníkov skontrolujte správnosť stresu v nich. Buďte tiež opatrní pri odbornej slovnej zásobe.

3

Nahrajte svoju reč na rekordér a počúvajte, ako to znie. Spôsob, akým počujeme náš hlas, keď hovoríme, sa líši od toho, čo ostatní počujú. Ak je váš hlas veľmi vysoký, diváci ho podvedome vnímajú ako dieťa. Skúste upraviť výšku tónu tak, aby znie čo najpríjemnejšie. Pre mužské hlasy je lepšie znížiť tón.

4

Premýšľajte, v ktorej miestnosti budete vystupovať. Bude to miestnosť s mikrofónom alebo malá miestnosť? V každom prípade musíte rozhodnúť, ktorý objem je prijateľný. Koniec koncov, všetci by vás mali počuť. Cvičte, pokiaľ je to možné, na mieste konania. Požiadajte niekoho, aby stál na konci miestnosti alebo haly a zistil, či to dobre počujete. Ak chcete, aby sa skúška čo najviac priblížila realite, môžete zapnúť akýkoľvek záznam, ktorý bude simulovať šum v pozadí. Skúste upraviť hlasitosť svojho hlasu.

5

Zistite, ako rýchlo znie vaša reč. Aj keď je čas na prezentáciu obmedzený, mali by ste znieť s istotou a tempom, ale nie príliš. Veľmi rýchla reč je vnímaná ako márnosť alebo neskúsenosť a komplikuje celkové vnímanie. Ak sa prezentácia uskutoční v cudzom jazyku a vy si nie ste istí výslovnosťou, reč môže byť urýchlená. Ovládajte sa, skúste sa upokojiť a spomaliť.

Venujte pozornosť

Vypočítajte čas predstavenia. Príliš dlho môže publikum uniesť, príliš krátke môže byť zavádzajúce.

Užitočné rady

Nikdy nečítajte zo snímky, ale môžete nahliadnuť. Diváci dokážu čítať bez vás, vašou úlohou je odhaliť tézy uvedené na obrazovke. Tiež by sa nemal čítať z listu. Stratíte publikum, keď prerušíte kontakt s očami, zrýchlenie reči, čo sťažuje porozumenie.

Snažte sa byť monotónny - to rozptyľuje pozornosť publika.

Odporúčaná