ostatné

Ako hľadať ropu v mori

Obsah:

Ako hľadať ropu v mori

Video: Obří plovoucí ropná plošina Dokumenty TV 2024, Júl

Video: Obří plovoucí ropná plošina Dokumenty TV 2024, Júl
Anonim

Čerpanie ropy z morských hĺbok sa čoskoro stane hlavnou oblasťou pri ťažbe ropných produktov, pretože zásoby uhľovodíkov na pevnine sú vyčerpané a ľudstvo spotrebúva stále väčšie množstvo energie. V súčasnosti prebiehajú aktívne prieskumy ložísk ropy v oceánoch pomocou vysoko presných a účinných zariadení.

Image

Hľadanie ropy v mori

Seizmická metóda je hlavnou vyhľadávacou metódou, ktorá vám umožní nájsť ložiská ropy a ropných produktov na dne morí. Spočíva v nepretržitom zaznamenávaní zvukových vĺn odrážaných od morského dna. Dodávané vlny sa vytvárajú umelo - pomocou špeciálnych zariadení nainštalovaných na prieskumnej nádobe. Na zásobovanie zvukovou vlnou dochádza ku stlačeniu dna mora stlačeným vzduchom. Odrazené seizmické vlny sú zaznamenávané prijímacím zariadením - hydrofónmi - a charakterizujú zloženie a povahu sedimentov pod vodným stĺpcom. Analýza odrazených vĺn sa vykonáva pomocou špeciálnych počítačových programov, ktoré môžu na základe ukazovateľov, ako sú frekvencia, dĺžka, doba návratu, urobiť záver o tom, čo je pod vodou, a tiež urobiť trojrozmerný model zobrazujúci útvary nachádzajúce sa medzi ropným poľom a vodou.

Image

Takéto vyhľadávanie si vyžaduje nielen drahé, presné a efektívne vybavenie, ale aj špičkových odborníkov, ktorí s týmito zariadeniami môžu manipulovať, správne prečítať výsledky a vyvodiť správne závery. Túto prácu vykonávajú geológovia. Sú nútení pracovať ďaleko od domova - na otvorenom mori - a nemajú právo robiť chybu. Na lodi vždy pracuje dobre koordinovaný tím špecialistov, z ktorých každý člen vykonáva konkrétnu úlohu. Hlavná analytická práca v oblasti spracovania údajov sa bude vykonávať už na pobreží.

Odporúčaná