obchodné

Ako nakupovať a predávať firmu

Ako nakupovať a predávať firmu

Video: Ako vybrať akcie? Čo je dôležité vedieť a všímať si? 2024, Júl

Video: Ako vybrať akcie? Čo je dôležité vedieť a všímať si? 2024, Júl
Anonim

Nákup a predaj ready-made podnikania je pomerne častý jav. Predajca tak môže vyriešiť svoje finančné problémy alebo zmeniť rozsah činnosti. A kupujúci dostane príležitosť vyhnúť sa ťažkostiam spojeným s fázou založenia podniku.

Image

Návod na použitie

1

Obe strany musia vykonať dôkladné prípravné práce. Majiteľ by mal vykonať objektívne a nezávislé posúdenie svojej činnosti a kupujúci by sa mal ubezpečiť, že neexistuje zlá povesť získanej spoločnosti medzi zákazníkmi a partnermi, žiadne dlhy a právne problémy, ako aj spravodlivosť požadovanej ceny. Na uvedené účely sa odporúča najať profesionálnych audítorov a právnikov. K predaju a kúpe podniku často dochádza sprostredkovaním sprostredkovateľskej spoločnosti, ktorá vykonáva celý proces transakcií na kľúč, vrátane vyhľadávania zainteresovanej strany, vykonávania odborných hodnotení a kontroly dokumentácie.

2

Potenciálnych predajcov alebo kupujúcich nájdete sami. Pomôžu špecializované publikácie, ako aj internetové portály na umiestňovanie reklám na predaj a kúpu firmy, napríklad www.1000biznesov.ru, www.deloshop.ru, www.biztorg.ru.

3

Pred uzavretím kúpnej zmluvy musí mať kupujúci záujem o vypracovanie a podpísanie predbežnej dohody o úmysle. Stanovuje postup pre kontrolu dokumentácie, uvádza zmenu a doplnenie možnosti zrušenia dohody v prípade zistenia závažných nedostatkov, výšky a postupu vyrovnania.

4

Ďalším krokom je podpísanie hlavnej zmluvy stranami. Ďalej sa zavádzajú a registrujú príslušné základné dokumenty spoločnosti. Po formálnom prevode vlastníctva podniku na nového majiteľa sa uskutoční platba za transakciu, ktorá je vhodná na uskutočnenie prenájmu bankovej bunky. Predávajúci bude povinný zaplatiť daň z príjmu v primeranom čase.

Odporúčaná