Obchodné riadenie

Ako nájsť relatívnu odchýlku

Ako nájsť relatívnu odchýlku

Video: LAND NAVIGATION - How to learn it the easy way (MTI) 2024, Júl

Video: LAND NAVIGATION - How to learn it the easy way (MTI) 2024, Júl
Anonim

Hlavným nástrojom na hodnotenie činnosti akejkoľvek organizácie je analýza rôznych odchýlok. Výpočet relatívnej odchýlky sa vykonáva na porovnanie určitých ukazovateľov s hlavnou základňou. To vám umožňuje porovnávať javy s rôznymi stupňami nekonzistentnosti.

Image

Návod na použitie

1

Porovnajte plánované a skutočné hodnoty niektorých množstiev, ktoré pôsobia ako ukazovatele podniku. Takto môžete identifikovať rôzne odchýlky, zistiť ich príčiny, vypočítať náklady na ich odstránenie a preukázať ekonomickú uskutočniteľnosť tohto stavu. Na základe skutočných ukazovateľov vyžadujúcich kontrolu zobrať údaje o rôznych úrovniach účtovníctva v podniku (finančné, manažérske a štatistické). Vo svojej úlohe môžu byť konečné termíny na pridelenie, kvalita vyrobených alebo predaných výrobkov, ako aj parametre vyjadrené v hodnote alebo v naturáliách.

2

Zvážte tri hlavné faktory, ktoré súčasne ovplyvňujú efektívnosť podniku: objem výroby, výdavky finančných prostriedkov na jednotku výstupu a náklady na suroviny a normy. Dôsledkom ich zmien sú odchýlky od plánovaných ukazovateľov. Absolútna odchýlka je rozdiel v hodnotách a vyjadruje skutočný vzťah medzi plánovanými a skutočnými ukazovateľmi. Vypočíta sa absolútna odchýlka vo fyzických jednotkách (rubľov, kilogramoch atď.).

3

Teraz vypočítajte relatívnu odchýlku. Pomáha vykonávať najinformatívnejšiu analýzu a poskytuje jasnejšie hodnotenie zmien. Relatívna odchýlka sa vypočíta ako pomer absolútnej odchýlky k skutočnej hodnote. Hodnota je vyjadrená v zlomkoch, častiach alebo percentách. Ak ju chcete nájsť, vydelte hodnotu ukazovateľa konca periódy hodnotou jeho začiatku a vynásobte výsledok 100. Vzorec použite na výpočet: (b2-a1) / a1 * 100%, kde a1 je počiatočná hodnota, b2 je konečná hodnota. Na výpočet relatívnej odchýlky úrovne implementácie výrobného plánu môžete použiť vzorec: OVvp = hf / hpl. Tu OVvp - relatívna hodnota hrubého produktu, hf - skutočné množstvo výroby, hpl - počet výrobkov podľa plánu.

relatívna odchýlka

Odporúčaná