rozpočtovanie

Ako nájsť variabilné náklady

Ako nájsť variabilné náklady

Video: Ako fungujú investície a prečo by mal každý investovať? 2024, Júl

Video: Ako fungujú investície a prečo by mal každý investovať? 2024, Júl
Anonim

K variabilným nákladom podniku patria náklady, ktoré sa menia, keď objem výroby. Vyznačujú sa tým, že po zastavení výroby zmiznú. Ako zistiť ich veľkosť?

Image

Budete potrebovať

  • - kalkulačka;

  • - počítač.

Návod na použitie

1

Vypočítajte náklady na materiál na výrobu jedného produktu. Na tento účel je potrebné vynásobiť cenu za 1 kg materiálov použitých pri výrobe výrobkov, hmotnosť produktu a využitie materiálu. Koeficient použitia materiálu sa rovná pomeru hmotnosti výrobku k miere spotreby materiálu na výrobu výrobkov. Výsledná hodnota sa vynásobí mierou nákladov na dopravu a obstarávanie vydelených 100 plus jedna. Všetky tieto ukazovatele sú prevzaté z účtovných výkazov podniku. Vypočítajte celkové náklady na materiál na výrobu za zúčtovacie obdobie.

2

Vypočítajte náklady na prácu pracovníkov vo výrobe. Vypočítajte sadzbu pre každú operáciu pre každého zamestnanca. Ak to chcete urobiť, vynásobte hodinovú sadzbu zamestnanca časom vykonania práce na výrobu. Zhrňte všetky získané hodnoty, pripočítajte prémie, ktoré im boli zaplatené, a získajte náklady na prácu výrobných pracovníkov.

3

Vypočítajte odpočty na sociálne potreby zamestnancov podniku. Tento ukazovateľ sa rovná nákladom na mzdy pracovníkov vynásobenému sadzbou odpočtov na sociálne potreby. Sadzba odpočtu je stanovená zákonom. Keďže tento ukazovateľ je vyjadrený v percentách, musí sa získaná hodnota po vynásobení vydeliť 100.

4

Zhrňte obchodné výdavky, ktoré podnik vynaložil na výrobu. Je potrebné zohľadniť náklady na elektrinu, palivo a vodu na základe skutočnej spotreby a obstarávacích nákladov. K obchodným nákladom sa pripočítavajú aj náklady na obalové výrobky a náklady na dopravu a obstarávanie.

5

Zhrňte všetky získané ukazovatele a získajte variabilné náklady podniku na vyrábané výrobky za vykazované obdobie. Vydeľte získanú hodnotu počtom výrobkov vyrobených počas tohto obdobia. Výsledkom je variabilné náklady na jednotku výstupu.

Odporúčaná