Obchodné riadenie

Ako nájsť ziskovosť produktu

Ako nájsť ziskovosť produktu

Video: Přehled o výkonu a nákladech | 4. Analýza ziskovosti produktů 2024, Júl

Video: Přehled o výkonu a nákladech | 4. Analýza ziskovosti produktů 2024, Júl
Anonim

V trhovej ekonomike je zisk hlavným ukazovateľom charakterizujúcim efektívnosť podniku. Ziskovosť je relatívny ukazovateľ, ktorý komplexne odráža úroveň efektívnosti využívania pracovných síl, peňazí, materiálneho tovaru a zdrojov. Veľkosť zisku, ktorú môžete určiť, je ziskovosť podniku, jeho obežné aktíva, kapitál, finančné investície, produkty, služby poskytované organizáciou atď.

Image

Budete potrebovať

  • - kalkulačka;

  • - dokumenty finančného a účtovného výkazníctva.

Návod na použitie

1

Najprv premýšľajte nad rozpočtom, ktorý máte na výrobu produktov alebo poskytovanie služieb. Úspech a účinnosť konkrétneho typu výrobku závisí predovšetkým od kvality prognózy jeho ďalšej propagácie na trhu. Tieto informácie možno získať z výkazov za predchádzajúci rok, aby sa použili ako základ pre ďalšie prognózy.

2

Vytvorte investičný rozpočet. Hlavným účelom tohto dokumentu je zabezpečiť všetky potrebné výdavky, nie príjmy, pretože plánované výrobky nemusia byť vôbec ziskové, a preto neprinášajú žiadny zisk.

3

Prepojte plánovaný rozpočet s investičným rozpočtom s cieľom určiť, či je dosť peňazí na pokrytie nákladov použitých na výrobu výrobkov a či je potrebné zaviesť nové náklady. Ak výška investície nie je dostatočná, je vhodné prehodnotiť plánované náklady.

4

Vypracovať úverový plán pre nový typ produktu. Obzvlášť dôležité je skontrolovať odhadované náklady na tovar, pretože nedostatočné vykazovanie môže viesť k potrebe bankového úveru, ktorý bude mať za následok vyplatenie úroku, av konečnom dôsledku k zníženiu celkovej výšky zisku.

5

Pri výpočte ziskovosti tovaru a služieb vydelte sumu prijatého zisku celkovými výrobnými nákladmi. Úplné výrobné náklady sú celkové množstvo vynaložených zdrojov (nákladov) na výrobu tovaru alebo služieb. Výsledok ukazuje, aký vysoký zisk získa spoločnosť z každého rubeľa vynaloženého na výrobu týchto výrobkov. Ak je hodnota konečného ukazovateľa viac ako 100%, potom spoločnosť s 1 rubom. vynaložené peniaze prinesú zisk, ak budú menej - strata. Ak je ukazovateľ 100%, organizácia na predaj tohto typu produktu nebude mať zisk ani stratu.

Venujte pozornosť

Na základe získaných ukazovateľov ziskovosti je možné určiť, ktoré druhy výrobkov a služieb prinášajú podniku najvyššiu ziskovosť.

Užitočné rady

Ukazovatele rentability sú dôležité vo všeobecnej (komplexnej) analýze organizácie.

ziskovosť nad 100

Odporúčaná