Obchodná komunikácia a etika

Ako napísať list o zvyšovaní cien

Ako napísať list o zvyšovaní cien

Video: Increase Brain Power, Enhance Intelligence, IQ to improve, Binaural Beats, Improve Memory 2024, Júl

Video: Increase Brain Power, Enhance Intelligence, IQ to improve, Binaural Beats, Improve Memory 2024, Júl
Anonim

Bohužiaľ, v našej dobe ceny iba rastú. Každá organizácia pri nasledujúcom zvýšení cien surovín robí to isté - zvyšuje ceny svojich výrobkov. Toto sa musí samozrejme nahlásiť každému, kto si zakúpi tento produkt. To platí najmä pre partnerov, s ktorými sa uzatvárajú formálne dohody.

Image

Návod na použitie

1

Predtým, ako napíšete list o zvýšení ceny, zavolajte organizácii a skontrolujte, či nedošlo k zmene detailov, či sa hlava zmenila (odvtedy napíšete na jeho meno list). Ak pošlete dokument s nesprávnymi údajmi, nemusím ho prijať, môže to zhoršiť vzťahy medzi organizáciami.

2

Nikdy nezačnite propagačný list. Môže to mať za následok ukončenie zmluvy. Zašlite poďakovanie za spoluprácu. Ďalej môžete opísať hlavné výhody vašej organizácie (koľko rokov pracujete, aké úspechy ste dosiahli). V samostatnom stĺpci opíšte všetky pozitívne vlastnosti vášho produktu a spoluprácu s vami. Ak má váš produkt nejaké zmeny k lepšiemu, nezabudnite to skontrolovať.

3

Ďalej píšte o zvyšovaní cien. Zdôraznite, že táto situácia je pre vás tiež nepríjemná. Opíšte všetky nuansy, ktoré spôsobili zmeny hodnoty, napríklad zvýšenie ceny surovín, energie, náklady na colné odbavenie atď. Uveďte všetky pozície ovplyvnené zvýšením.

4

Ak sa ceny vášho tovaru dlho nezmenili, nezabudnite presne uviesť, koľko. To bude mať pozitívny vplyv na vnímanie Vášho listu.

5

Nezabudnite uviesť dátum, od ktorého nové ceny nadobudnú účinnosť. Nikdy nepisujte takéto listy spätne, upozornite zákazníkov najmenej na pár týždňov.

6

Ak majú zákazníci nejaké zľavy, uveďte, že naďalej fungujú. Môžete napísať konkrétne ceny bez zľavy a so zľavou.

7

Štýl písania by mal byť obchodný, ospravedlňujte sa viackrát, môže to vyzerať škaredo.

8

Nezabudnite sa prihlásiť na koniec listu (uviesť svoju pozíciu), uviesť dátum a nezabudnite na frázu, v ktorej dúfate, že budete pokračovať v spolupráci. Je vhodné, aby list nebol príliš dlhý, napíšte ½ strany A4.

Venujte pozornosť

Po odoslaní listu nezabudnite zavolať späť a skontrolovať, či ho klienti dostali. Pomôže to predchádzať nedorozumeniam.

Užitočné rady

Po napísaní listu je lepšie tento formulár vytlačiť, podpísať, naskenovať a odoslať ho klientovi.

Odporúčaná