management

Ako hodnotiť firmu

Ako hodnotiť firmu

Video: 8. HODNOTENIE PROJEKTOV VO FIRME 2024, Júl

Video: 8. HODNOTENIE PROJEKTOV VO FIRME 2024, Júl
Anonim

Ak je potrebné vypočítať hodnotu podniku alebo podniku, vykoná sa komplexné hodnotenie. Iba s vedomím hodnoty podniku môžete urobiť vyvážené a informované rozhodnutie o predaji alebo kúpe práv majiteľa. Hodnota podniku je vyjadrením výsledkov jeho činnosti a odráža skutočné postavenie podniku na trhu.

Image

Návod na použitie

1

Vyhodnotenie podniku sa začne zbieraním najúplnejších informácií o hodnotenom objekte. Údaje musia byť mimoriadne spoľahlivé a zdokumentované.

2

Ďalšou fázou je analýza a štúdia medzery na trhu, v ktorej podnik pôsobí. Vyberte niekoľko úspešne pôsobiacich na trhu podobných komplexov nehnuteľností, ktoré môžu generovať príjem.

3

Vyberte prístup a metodiku na hodnotenie podnikania, ktoré je vhodné pre daný cieľ, a vykonajte príslušné výpočty. Ak vaša kompetencia v tejto veci nie je príliš žiaduca, vyhľadajte pomoc odborníkov v oblasti hodnotenia úspechu podnikov vrátane špecializovaných spoločností so skúsenosťami s takýmito hodnoteniami.

4

Hlavným bodom pri určovaní hodnoty podniku je odpočítanie hodnoty priraditeľnej bloku akcií v podniku. V závislosti od počtu akcií môže byť balík majoritný, menšinový, kontrolný a blokovací. Ocenenie akcií spoločnosti spočíva v určení ich hodnoty ako finančného nástroja, čo prináša zisk jej vlastníkovi. Zisk môže byť odvodený z dividend alebo z rastu hodnoty akcií.

5

Ak sa pri hodnotení podniku použili rôzne metodické prístupy, koordinujte výsledky a uveďte ich do spoločného menovateľa.

6

Posúdenie podniku sa dokončí vypracovaním zodpovedajúcej správy, ktorá načrtne postup posudzovania v jednoduchom a prístupnom jazyku. K správe sú priložené dokumentačné materiály použité pri oceňovaní podniku, ako aj odborné závery týkajúce sa hodnoty podniku. K príprave správy je potrebné pristupovať zodpovedne, pretože tento dokument sa môže použiť na ochranu ich záujmov v súdnom konaní.

Oceňovanie podniku

Odporúčaná