ostatné

Ako hodnotiť konkurencieschopnosť produktu

Ako hodnotiť konkurencieschopnosť produktu

Video: iCON by Coface - Your new business information platform - Insights for trade 2024, Júl

Video: iCON by Coface - Your new business information platform - Insights for trade 2024, Júl
Anonim

Kvalita a konkurencieschopnosť každého výrobku do značnej miery určuje jeho úspech na trhu. Hospodársky a sociálny život štátu ako celku a jednotlivého spotrebiteľa závisí od toho, ako sa tento problém úspešne vyrieši. Konkurencieschopnosť je mnohoraký koncept, ktorý znamená zhodu tovaru s trhovými podmienkami, požiadavkami konečného spotrebiteľa výrobku na cenu, dodaciu lehotu, distribučné kanály, kvalitu služieb atď.

Image

Návod na použitie

1

Ak chcete správne posúdiť konkurencieschopnosť konkrétneho výrobku, hľadajte jeho analóg na trhu. Odhadovaný parameter je relatívny pojem, ktorý je viazaný na konkrétny trh a čas predaja.

2

Zhodnoťte spotrebiteľské vlastnosti konkurenčného produktu. Ako úplne uspokojuje zodpovedajúcu potrebu? Vykonáva objekt okrem hlavnej funkcie aj ďalšie funkcie? Aký je rozdiel medzi súborom funkcií konkurenčného produktu a produktom, ktorého konkurencieschopnosť chcete vyhodnotiť?

3

Zistite, aký je dlhodobý potenciál produktu. Na udržanie konkurencieschopnosti je potrebné, aby výrobok zostal atraktívny pre potenciálneho spotrebiteľa na značnú časovú vzdialenosť. Existujú samozrejme produkty, ktoré sa morálne rýchlo stávajú zastarané, ale v tomto prípade je potrebné zabezpečiť včasné rozšírenie produktovej rady a vydanie nových vylepšených úprav.

4

Vykonajte porovnávacie hodnotenie cenových charakteristík vášho produktu a produktov konkurencie. Rozdiel v cene na udržanie konkurencieschopnosti by sa mal kompenzovať súborom dodatočných funkcií, ľahkého používania, prítomnosti rozvinutej služby.

5

Zvážte ergonomické parametre výrobku a vyhodnotte ho z hľadiska súladu s charakteristikami ľudského tela. Tovar by mal pohodlne konzumovať alebo vykonávať výrobné operácie s nimi. Nesúlad výrobkov s ergonomickými požiadavkami spôsobuje, že konkurenčné postavenie je slabšie a zraniteľnejšie.

6

Posúdiť estetické ukazovatele: expresívnosť, racionálna kombinácia rozmerov produktu a jeho tvaru. Takéto charakteristiky určujú vonkajšie vnímanie výrobku, ktoré výrazne ovplyvňuje priamy výber spotrebiteľa v čase rozhodnutia o kúpe.

7

Vykonajte kvalitatívnu analýzu výrobku z hľadiska súladu s technickými predpismi, štátnymi normami výroby a spotreby. Skontrolujte, či produkt neporušuje príslušné zákony krajiny, na ktorej trhu sa vyvíjate.

8

U všetkých naznačených pozícií vykonajte porovnávacie (kvalitatívne a kvantitatívne) hodnotenie. Vytvorte tabuľku vrátane parametrov hodnoteného produktu a charakteristík niekoľkých vzoriek ponúkaných konkurentmi. Výsledkom bude vizuálne zhodnotenie konkurencieschopnosti vašich výrobkov a identifikácia slabých stránok, ktoré by sa mali posilniť ďalšími výhodami.

Odporúčaná