ostatné

Ako získať leasing od podniku

Ako získať leasing od podniku

Video: Jaki samochód kupić do firmy/prywatnie? Gotówka, najem długoterminowy, czy leasing? (SMARTLIFE #12) 2024, Júl

Video: Jaki samochód kupić do firmy/prywatnie? Gotówka, najem długoterminowy, czy leasing? (SMARTLIFE #12) 2024, Júl
Anonim

Niektoré organizácie používajú pri svojej práci prenajatý majetok vo vlastníctve inej spoločnosti. Pojem „nájomné“ vo všeobecnosti znamená prevod majetku na dočasné použitie za poplatok. Z toho vyplýva, že predmet zostáva vo vlastníctve prenajímateľa. Nájomca však musí túto transakciu zohľadniť v účtovníctve. Ak to chcete urobiť, musíte riadne vydať nájom.

Image

Návod na použitie

1

Spočiatku musíte vypracovať nájom, v ktorom budete držaný ako nájomca, a spoločnosť, ktorá je majiteľom - prenajímateľ. V tomto dokumente uveďte názov nehnuteľnosti, dobu prenájmu, všetky technické údaje o objekte, tiež uveďte inventárne číslo investičného majetku a náklady, ktoré sú veľmi dôležité pre ďalšie účtovanie v súvahe.

2

Potom uveďte sumu a lehotu splatnosti nájmu nehnuteľnosti a uveďte platobný postup, tj ak ide o bankový prevod, mali by sa uviesť podrobnosti, za ktoré by sa mala platba uskutočniť. Nezabudnite uviesť podmienky prenájmu, napríklad, kto bude platiť za opravy, inštaláciu a ďalšie výdavky. Zmluva je vyhotovená v dvoch kópiách, z ktorých jedna zostáva s prenajímateľom a druhá s vami.

3

Môžete tiež vypracovať splátkový kalendár, ktorý bude prílohou zmluvy. V hlavnom dokumente musíte vytvoriť odkaz na tento doplnok. Čiastku platby je tiež možné stanoviť, to znamená jednoducho zaregistrovať mesačné nájomné.

4

Potom vystavte akceptačný list investičného majetku (formulár č. ОС-1). Tento formulár by mal obsahovať informácie, ako je dátum prijatia aktíva, dátum poslednej generálnej opravy, doba použiteľnosti, počiatočná a zostatková suma, výška odpisov. Pri prevode majetku musia byť k tomuto dokumentu priložené všetky technické dokumenty, napríklad osvedčenia, pasy, pokyny.

5

Majetok prijatý na základe lízingu odráža debet na podsúvahovom účte 001. Pri použití majetku vykonajte nasledujúce zadania:

- D20 „Hlavná produkcia“, 26 „Všeobecné náklady“ alebo 44 „Náklady na predaj“ K76 „Vyrovnania s rôznymi dlžníkmi a veriteľmi“ - poplatok sa účtuje podľa nájomnej zmluvy;

- D19 „Daň z pridanej hodnoty z nadobudnutých hodnôt“ K76 „Zúčtovanie s rôznymi dlžníkmi a veriteľmi“ - DPH sa účtovala za nájom;

- D68 Podúčet „Výpočty daní a ciel“ „DPH“ K19 „Daň z pridanej hodnoty z nadobudnutých hodnôt“ - prijatý na odpočet DPH z nájomného;

- D76 „Zúčtovanie s rôznymi dlžníkmi a veriteľmi“ K51 „Zúčtovací účet“ alebo 50 „Pokladník“ - poplatok sa účtuje podľa nájomnej zmluvy.

Odporúčaná