obchodné

Ako určiť odpisy

Ako určiť odpisy

Video: Daňovník oprávnený na odpisovanie majetku 2024, Júl

Video: Daňovník oprávnený na odpisovanie majetku 2024, Júl
Anonim

Investičný majetok podniku je časom odpisovaný fyzicky alebo morálne. Ak chcete zistiť, aké náklady sú potrebné na ich obnovu alebo výmenu, musíte určiť odpisy.

Image

Návod na použitie

1

Pred stanovením odpisov dlhodobého majetku je potrebné zistiť, ku ktorej regulačnej kategórii sa vzťahujú. Napríklad odpisovateľným majetkom podniku nie sú pôda, voda a iné prírodné zdroje, nedokončená výstavba, cenné papiere a zásoby.

2

Odpisy sa dajú vypočítať dvoma spôsobmi: lineárnym a nelineárnym. Pomocou lineárnej metódy vypočítajte celkové počiatočné náklady na fixné aktíva, vynásobte ich odpisovou sadzbou a vydeľte 100. Odpisová sadzba je určitý koeficient závislosti od doby použiteľnosti konkrétneho objektu.

3

Životnosť pre každú kategóriu fixných aktív sa určuje individuálne v každom podniku a spája sa do registra, ktorý musí podpísať riadiaca osoba alebo skupina osôb a musí byť osvedčený. Údaje za všetky kategórie sú uvedené v klasifikácii schválenej vládou Ruskej federácie a sú rozdelené do 10 skupín. Majte na pamäti, že určujú mesačnú mieru opotrebenia.

4

Matematicky je miera odpisovania Ha rovná jednej vydelená počtom mesiacov užitočného použitia T a je vyjadrená ako percento:

At = 1 / T • 100%.

5

Z tohto hľadiska je možné odpisy určiť pomocou lineárnej metódy pomocou vzorca:

А = ПСос • На / 100 = ПСос / Т, kde А - odpisy, ПСос - celková počiatočná suma fixných aktív.

6

Odpisy sa spravidla počítajú za ročné obdobie. Nelineárna metóda výpočtu zahŕňa niekoľko rôznych prístupov: metódu znižovania zostatku, odpis hodnoty podľa životnosti, odpis hodnoty v súlade s rastom objemu produkcie.

7

Podľa metódy zníženého zostatku pridajte zvyškové hodnoty všetkých objektov odpisovateľného majetku a výsledok vynásobte hodnotou odpisovej sadzby a koeficientu zrýchlenia. Tento koeficient sa používa v technologických odvetviach pre obrábacie stroje a iné zariadenia a je stanovený v súlade s právnymi predpismi:

A = OSOS • Na • k / 100, kde OSOS je celková zostatková hodnota na začiatku obdobia (rok).

8

Podľa metódy odpisovania hodnoty podľa doby použiteľnosti nájdite odpisy vynásobením celkových počiatočných nákladov zlomkom:

A = PSos • (N1 / (N2 • (N2 + 1) / 2)), kde N1 je počet rokov do konca životnosti investičného majetku, N2 je celkový počet pracovných rokov.

9

Použitím metódy odpisovania hodnoty podľa objemu výroby vynásobte rovnaké množstvo inou frakciou:

A = PSos • (Q1 / Q2), kde Q1 je priemerný počet jednotiek produkcie za mesiac, Q2 je celkový objem výroby za obdobie (rok).

Odporúčaná