management

Ako určiť efektívnosť reklamy

Ako určiť efektívnosť reklamy

Video: Jak špehovat reklamy své konkurence na Facebooku a Instagramu? (A jak zjistit, na koho cílí) 2024, Júl

Video: Jak špehovat reklamy své konkurence na Facebooku a Instagramu? (A jak zjistit, na koho cílí) 2024, Júl
Anonim

„Keby sa efektívnosť reklamy dala skutočne zmerať, poisťovne by ju dlho využívali, “ hovorí John Vandermake. Klasika reklamy má pravdu - stále neexistujú univerzálne metódy na hodnotenie efektívnosti reklamného úsilia. Reklama však nezostala úplne bez pozornosti optimalizátorov - jej účinnosť je určená niektorými nepriamymi parametrami. Rozlišujte medzi efektívnosťou komunikácie, ktorá odráža mieru psychologického vplyvu na ľudí, a hospodárskou.

Image

Budete potrebovať

  • Zameraná skupina 40 - 50 respondentov vybraných v súlade so zásadou reprezentatívnosti.
  • Výsledky štúdie cieľovej skupiny (CA), určujúce charakteristiky jej typického zástupcu.

Návod na použitie

1

Za najvhodnejší prístup by sa mal považovať prístup, pri ktorom sa metódy hodnotenia efektívnosti reklamy začnú používať ešte pred začiatkom reklamnej kampane. Tu je potrebné vyhodnotiť psychologické vnímanie respondentov. Dajte fokusovej skupine 3-5 možností na reklamné správy / oznámenia, pričom im nastavte úlohu subjektívneho hodnotenia na 10-bodovej stupnici.

2

Ďalší test sa uskutoční aj pred spustením inzerátu. Pozvite najtypickejších predstaviteľov vašej cieľovej skupiny a ukážte im výber niekoľkých reklamných správ vrátane tých vašich. Na konci demonštrácie požiadajte o nezabudnuteľný inzerát. Vyhodnocuje sa tak nezabudnuteľnosť reklamných správ.

3

Ďalej začíname hodnotiť efektívnosť reklamy priamo počas kampane. Najjednoduchšia je metóda, ktorá určuje mieru pritiahnutia pozornosti návštevníkov. Pozorovateľ berie na vedomie každého, kto v priebehu času venoval pozornosť reklame, a potom počíta mieru príťažlivosti definovanú ako počet ľudí, ktorí sa na reklamu pozerali, k celkovému počtu ľudí, ktorí ňou prešli.

4

Súbežne s predchádzajúcim testom počas reklamnej kampane uskutočňujte prieskum zákazníkov. Respondenti by sa mali opýtať, kde presne videli reklamu.

5

Na konci reklamnej kampane sú jej výsledky zhrnuté pomocou iných metód. Najskôr sa vypočítajú komunikačné ukazovatele efektívnosti reklamy. Miera implementácie je definovaná ako počet ľudí, ktorí si pamätali reklamu, k počtu, ktorí si ju nepamätali (samotná štúdia sa vykonáva prostredníctvom telefonických prieskumov ľudí z cieľového publika niekoľko dní po ukončení reklamnej kampane).

6

Potom sa použije Robinsonova metóda. Vyberie sa 200 predstaviteľov strednej Ázie, ktorí sú uvedení v zozname inzerovaných značiek. Každý respondent musí odpovedať na otázku, čo videl / čítal / počul v reklame tejto značky.

7

Každá z vyššie uvedených metód sa týka hodnotenia komunikačnej efektívnosti. Ekonomický výpočet efektívnosti reklamy sa vykonáva výpočtom zvýšenia priemerného denného obratu počas a po reklame ako percentuálneho podielu originálu.

O efektívnosti reklamnej kampane

Odporúčaná