Obchodné riadenie

Ako organizovať účtovníctvo v obchode

Ako organizovať účtovníctvo v obchode

Video: ZOOM: Ako organizovať webináre, online porady a školenia 2024, Júl

Video: ZOOM: Ako organizovať webináre, online porady a školenia 2024, Júl
Anonim

Obchod je jedným z najpopulárnejších druhov podnikateľských aktivít. Do Ruska je možné bez obmedzenia zapojiť aj predaj tovaru a služieb. Právo slobodne sa zapájať do obchodných činností sa udeľuje tak organizáciám, ako aj občanom. Svedčí o tom prezidentský dekrét o slobode obchodu z roku 1992. Tam, kde existujú práva, existujú zodpovednosti. Vedenie rôznych typov účtovníctva je jedným z hlavných.

Image

Návod na použitie

1

Ak máte v úmysle dlhodobo vážne obchodovať, buďte pripravení na skutočnosť, že úspech vašej činnosti bude vo veľkej miere závisieť od dobre vybudovaného systému pracovných postupov. Pamätajte: správna dokumentácia všetkých obchodných operácií umožní bez chýb viesť účtovníctvo a daňové záznamy, ustanoviť účinnú vnútornú kontrolu nákladov.

2

Preskúmajte hlavný regulačný dokument, ktorý vytvára spoločný základ pre účtovníctvo v Ruskej federácii: Federálny zákon z 21. novembra 1996 N 129-ФЗ „O účtovníctve“. Ak použijete zjednodušený daňový systém, nemusíte dôsledne spĺňať všetky požiadavky tohto zákona: účtovníctvo sa bude týkať iba dlhodobého majetku a nehmotného majetku.

3

Vypracujte účtovné zásady obchodnej spoločnosti prispôsobené plánovanej štruktúre a ďalším charakteristikám činnosti.

4

Vezmite prosím na vedomie, že od 1. januára 2009 by vašim hlavným usmernením pri vývoji účtovných zásad malo byť nariadenie o účtovníctve „Účtovné zásady organizácie“ (všeobecne akceptovaná skratka - PBU 1/2008). Manažér schvaľuje účtovnú politiku obchodnej spoločnosti.

5

Schvaľujte tie formy primárnych účtovných dokladov, ktoré nespadajú pod štandardné vzorky, ako aj formuláre pre interné finančné výkazy, ktoré potrebujete. Zadajte pravidlá pracovného toku a technológie na spracovanie účtovných informácií vo vzťahu k vašej spoločnosti.

6

Upozorňujeme, že všetky obchodné transakcie obchodnej spoločnosti musia mať podporné dokumenty (primárne účtovné doklady). Na ich základe a účtovníctva.

7

Vezmite prosím na vedomie, že zákon N 129-FZ umožňuje použitie nielen primárnych účtovných dokladov z albumov zjednotených formulárov, ale aj samostatne vyvinutých účtovných dokladov. Existuje iba jedna podmienka - dokument musí obsahovať požadované podrobnosti uvedené v čl. 9 zákona. Napríklad jednotná forma zákona o identifikácii tovaru nízkej kvality po jeho prevzatí do skladu nebola úradne schválená. Tieto dokumenty sú vyvíjané obchodnou spoločnosťou nezávisle a ich použitie je vypracované ako príloha k účtovným zásadám.

8

Ak ste akceptovali primárne dokumenty pre účtovníctvo, skontrolujte ich a usporiadajte ich. A až potom sa premietnu do účtovných registrov (podľa článku 10 zákona N 129-ФЗ).

9

Poslednou fázou pracovného toku v obchodnej organizácii je uchovávanie dokumentov. Minimálne obdobie pre registre primárnej organizácie, účtovníctva a výkazníctva je 5 rokov.

Venujte pozornosť

Čo robiť, keď sa v účtovných dokumentoch objaví chyba? Zákony o účtovníctve zakazujú vykonávanie zmien (opráv) iba v hotovosti a bankových dokladoch. V ostatných účtovných dokumentoch sú zmeny a doplnenia prípustné, ale iba po dohode so všetkými stranami transakcie. Túto skutočnosť musia potvrdiť podpisy všetkých osôb, ktoré pôvodne podpísali dokument.

Užitočné rady

Všetky dokumenty, ktoré obsahujú informácie o obchodných transakciách súvisiacich s financiami, podpisuje vedúci podniku a hlavný účtovník (alebo osoby oprávnené na to). Osoby, ktoré tieto dokumenty vypracovali a podpísali, sú zodpovedné za správne vykonanie primárnych organizácií v stanovených lehotách, za správnosť informácií v nich uvedených.

Odporúčaná