ostatné

Ako usporiadať vydanie knihy

Ako usporiadať vydanie knihy

Video: Ako si vydať knihu 2024, Júl

Video: Ako si vydať knihu 2024, Júl
Anonim

Publikáciu ktorejkoľvek knihy možno rozdeliť do dvoch etáp: príprava obsahu a skutočná vydavateľská činnosť. Publikovaná kniha musí byť okrem toho správne prezentovaná verejnosti.

Image

Budete potrebovať

  • - počítač

  • - programy na úpravu, rozloženie, spracovanie obrazu,

  • - tlačiarenské služby.

Návod na použitie

1

Samozrejme môžete písať staromódnym spôsobom s perom na papier. Všetky procesy publikovania sú však už dlho automatizované. Preto, ak držíte rukopis, napíšte ho najskôr do súboru alebo súborov. Urobte to sami v ľubovoľnom textovom editore alebo si najmite profesionálneho sadzača.

Zadaný text je spravidla potrebné upraviť. Použite literárny editor ako novú myseľ. Bude schopný vidieť opakovania, štylistické chyby, nejednoznačnosti atď. Okrem toho text zobraziť korektorovi. Nebude zasahovať do významu, ale opraví iba pravopisné chyby a interpunkciu.

2

Zamyslite sa nad dizajnom a zložením knihy. Túto etapu môžete zveriť vydavateľstvu, kde sú odborníci na prepress. Ak plánujete neustále publikovať knihy, najmite si vlastných odborníkov: návrhára rozloženia, návrhára a editora zostáv. Môžete skúsiť ovládať príslušné programy sami. Ide však o pomerne zložité špeciality, ktoré si vyžadujú veľa zručností a znalostí.

Ilustrácie často robia knihu jedinečnou. Zaujímajte sa o svoju predstavu skutočného umelca. Originálne ilustrácie môžu zmeniť budúcu knihu na skutočnú udalosť vo vydavateľskom svete a bude pre vás jednoduchšie zorganizovať jej distribúciu. Správne ilustrovaná obálka navyše priamo ovplyvňuje predaj alebo túžbu čitateľov vyzdvihnúť knihu.

3

Ďalšie kroky závisia od toho, či ste podnikateľ alebo jednotlivec. Ak je to pre vás jednorazový projekt a nechcete sa zaregistrovať ako podnikateľ, uzavrite s vydavateľom dohodu o vydaní knihy. A v budúcnosti kontrolujte proces prípravy knihy ako zákazníka.

Ak ste podnikateľ, uzavrite zmluvu s tlačiarňou. Diskutujte a skráťte technické vlastnosti knihy: mäkký alebo tvrdý obal, formát, kvalita papiera, obeh. To všetko priamo ovplyvňuje náklady na objednávku.

Zamyslite sa nad distribučným systémom. Ak je projekt neziskový, urobte výber adries, na ktoré ho budete distribuovať. Môžu to byť knižnice, vedecké alebo vzdelávacie inštitúcie. Komerčná distribúcia bude vyžadovať zmluvy s distribútormi kníh a propagáciu vašej publikácie.

Premýšľajte nad reklamnou kampaňou vášho projektu. Najmenšie rozpočty vyžadujú reklamu online. Zorganizujte tlačovú konferenciu o vydaní knihy. Pri správnom zadaní sa môžete spoľahnúť na bezplatné recenzie. Implementácia knihy by potom mala ísť ľahšie.

Venujte pozornosť

Definujte cieľové publikum svojej knihy. Rôzni čitatelia vyžadujú rôzne prístupy pri publikovaní a propagácii.

Tipy na vydávanie kníh na vlastné náklady

Odporúčaná