obchodné

Ako jednotlivý podnikateľ platí dane

Ako jednotlivý podnikateľ platí dane

Video: Daň z príjmov fyzických osôb 2024, Júl

Video: Daň z príjmov fyzických osôb 2024, Júl
Anonim

Individuálny podnikateľ je osoba bez právnického vzdelania. Táto právna forma je výhodná, ak nemáte v pláne zorganizovať veľkú spoločnosť. Rovnako ako každý iný podnikateľ musíte viesť účtovníctvo a daňové záznamy. Môžete si vybrať jeden z troch daňových systémov. Závisí to od tohto daňového účtovníctva.

Image

Návod na použitie

1

Všeobecný daňový režim. Po výbere tohto systému by ste mali počítať a platiť DPH, daň z nehnuteľností, daň z príjmu pre 3 osoby, poistné pre zamestnancov a ďalšie miestne dane (napríklad pozemnú dopravu).

2

DPH sa počíta a prevádza do rozpočtu štvrťročne (do 20. dňa mesiaca nasledujúceho po období, za ktoré sa správa podáva). Sadzba DPH môže byť 0%, 10%, 18%. V praxi sa posledne menovaný najčastejšie používa. Pri vývoze tovaru, tj pri jeho vývoze z Ruska, sa uplatňuje sadzba 0%. Sadzba 10% sa používa na predaj mäsa, mlieka, pekárskych výrobkov, morských plodov a iného tovaru (článok 164 daňového poriadku).

3

3-PIT sa prevádza ročne do 15. júla roku nasledujúceho po roku, v ktorom sa podáva správa. Sadzba je 13%. Vypočítava sa daň z príjmu z podnikania, ako aj z majetku podnikateľa.

4

Zjednodušený daňový systém. Tento systém je najoptimálnejší pre osobu bez právneho titulu. Jeho výberom ste oslobodení od predkladania finančných výkazov, DPH a dane z príjmu fyzických osôb. Existujú dva typy STS: príjem (sadzba 6%) a príjem znížený o sumu výdavkov (sadzba 15%). Vypočítajte a platte poistné štvrťročne svojim zamestnancom.

5

Jednotná daň z pripísaných príjmov. V tomto daňovom systéme musíte zaplatiť jednu daň (15% zo sumy pripísaného príjmu). Platby by sa mali uskutočňovať štvrťročne (do 25. dňa mesiaca nasledujúceho po vykazovanom štvrťroku). Musíte tiež platiť poistné. Je potrebné poznamenať, že tento systém sa môže používať v spojení s iným. Predpokladajme, že okrem predaja liekov pre zvieratá poskytujete aj veterinárne služby. V takom prípade môžete kombinovať USN a UTII. Druhý systém sa vypočíta na základe príjmu pochádzajúceho z veterinárnych služieb.

Odporúčaná