obchodné

Ako získať peniaze na rozvoj vlastného podnikania

Ako získať peniaze na rozvoj vlastného podnikania

Video: Práca z domu? Podnikanie? Biznis? Aká je odpoveď na súčasnú situáciu? 2024, Júl

Video: Práca z domu? Podnikanie? Biznis? Aká je odpoveď na súčasnú situáciu? 2024, Júl
Anonim

Je nepraktické začať podnikať s vypožičanými finančnými prostriedkami, je neprimerané brať posledný cent od rodiny. Kde získať peniaze na založenie nového podniku? Dnes sa štát dostáva na stranu začínajúcich podnikateľov a ponúka množstvo nástrojov finančnej podpory pre podnikanie.

Image

Predpokladá sa, že začatie podnikania s vypožičanými prostriedkami je chyba. Po prvýkrát sa veriteľovi poskytne malý zisk, a preto nemožno hovoriť o vývoji startupu, ktorý je taký dôležitý práve prvýkrát.

Toto vyhlásenie je úplne pravdivé. Podľa rôznych zdrojov je 52 až 70% startupov zatvorených v prvých dvoch rokoch ich existencie, riziko sa zvyšuje s použitím požičaných prostriedkov. Z tohto dôvodu banky neposkytujú pôžičky podnikom mladším ako 3 roky, pretože získavanie finančných prostriedkov od konkurzného podniku je náročné a nákladné.

To však neznamená, že situácia je beznádejná. V roku 2015 štát nakoniec zvážil ekonomické prínosy rozvoja malých a stredných podnikov v krajine a malým podnikom ponúkol množstvo programov štátnej podpory.

Kde získať peniaze

Je potrebné poznamenať, že nástroje finančnej podpory patria medzi najmenšie. Pravdepodobne fungoval princíp zárobku! Zásada pre každého podnikateľa je pravdivá, inak by ste nemali začať podnikať.

Tí, ktorí začínajú uvažovať o začatí podnikania, majú k dispozícii bezplatné školiace programy zamerané na základy podnikania. V dôsledku takéhoto programu budúci podnikateľ obhajuje svoj podnikateľský zámer a pod dohľadom školiteľov vypracuje podnikateľský plán. To je dôležité! Má zmysel kontaktovať orgány na podporu podnikania iba pri vypracovanom a vypočítanom podnikateľskom pláne.

Služby zamestnanosti

Ak peniaze vôbec neexistujú a nápad je potenciálne ziskový a doba návratnosti nie je dlhšia ako tri roky, môžete sa obrátiť na úrad práce, ktorý realizuje program rozvoja samostatnej zárobkovej činnosti.

Po úspešnom predložení podnikateľského plánu má startup možnosť získať dotáciu (nie pôžičku!) Z približne 65 000 rubľov na začatie podnikania. Budete sa musieť hlásiť za každý cent, ale ak nemáte vôbec žiadne peniaze, ale musíte pracovať, je to celkom možné.

Podnikateľský inkubátor

Už registrovaní podnikatelia akejkoľvek formy vlastníctva môžu požiadať o pobyt v podnikateľských inkubátoroch. Takéto inkubátory sú spravidla nezávislými právnickými osobami, ale stáva sa, že sú začlenené do systému podpory podnikania a sú súčasťou rozvojových fondov pre malé a stredné podniky, ako napríklad na území Altaj. To je výhodné.

Samotný inkubátor nedáva peniaze, ale vlastní priestor, ktorý prenajíma podnikateľom za zvýhodnených podmienok výrazne nižších, ako je trhová hodnota. Zamestnanci inkubátora musia okrem toho v rámci svojich povinností poskytnúť komplexnú podporu pre spustenie a urobiť všetko, čo je v jeho silách, aby zabezpečili dosiahnutie plánovaných ukazovateľov.

Image

Všetko však záleží na spôsobilosti zamestnancov inkubátora a, úprimne povedané, je to často chromé, pretože len málo z nich vie niečo o podnikaní, nie teoreticky.

Kde sú živé peniaze v inkubátore? U investorov. Z hľadiska svojich funkcií by mal inkubátor tiež pomôcť prilákať investorov, aby pracovali na inkubovaných startupoch. Táto práca je časovo náročná a najdôležitejšia z psychického hľadiska je ťažká, takže ju robí len málo ľudí. Vedúci predstavitelia tých istých liahní sa navyše zhodujú v tom, že investovanie do startupov je zlé, pretože každý investor chce iba absorbovať sľubnú myšlienku rezidenta. Odkiaľ tento názor vychádza? Pozri odsek vyššie!

Napríklad podnikateľský inkubátor nenarodil všetko v tom istom Altajskom kreatívnom investičnom projekte, v susednom Novosibirskom regióne je situácia o niečo lepšia, ale najviac „fungujúce“ inkubátory v Čeľabinsku a Kazani.

granty

Grantovú podporu podnikania poskytujú miestne vládne agentúry. Najčastejšie sa tieto funkcie týkajú ministerstiev hospodárstva, podnikania, podobných výborov a odborov.

Nie je ľahké získať grant, okrem toho, ak sa pozriete, kruh „šťastných ľudí“ je veľmi úzky. Dôvodom je kostný systém a jeho nepriateľstvo voči externým podnikateľom. Váš podnikateľský nápad by sa mal navyše doslova odvolať k rozhodovaciemu orgánu, a to nie je ľahké, všetko z rovnakého dôvodu ako v prípade inkubátorov.

Granty sa poskytujú podnikom, ktoré sa zaoberajú projektmi, ktoré sú prioritné pre tento región, realizujú spoločensky významné projekty atď. Na získanie grantu musíte byť podnikateľ a poskytnúť absolútne všetky dokumenty z rozsiahleho zoznamu, navyše je dôležité, aby ste boli pripravení na stolový a terénny audit oddelenia, ako aj pozvanie „na koberec“ na rozhovor o budúcich plánoch vašej spoločnosti.

Granty pre ženy

Toto je nové. Štát nie je pripravený poskytnúť veľa peňazí sám o sebe a tento druh PR aktivity je veľmi zaujímavý pre súkromné ​​spoločnosti a veľké banky. Z tohto dôvodu často realizujú vzdelávací projekt a poskytujú grant najsľubnejším študentom takmer štátne podniky a banka pod záštitou napríklad „Ruských pilierov“ alebo „Obchodné Rusko“.

Image

Takýto projekt sa už dva roky realizuje napríklad prostredníctvom „Podpora Ruska“, jednej zahraničnej sieťovej spoločnosti a banky. Jedná sa o projekt na rozvoj podnikania žien „Mamička“. Ženy s deťmi dostávajú bezplatné školenie od dobrých obchodných trénerov a úspešných podnikateľov, prezentujú svoj podnikateľský nápad, prezentujú projekt. Podľa poroty najúspešnejší projekt dostane grant na implementáciu. V roku 2017 to bolo 200 000 rubľov, v rokoch 2018 - 100 000 rubľov.

Centrá pre rozvoj klastrov a technické centrá predstavujú množstvo opatrení finančnej podpory, tieto organizácie sa však zameriavajú na výrobné podniky.

Odporúčaná