rozpočtovanie

Ako zostaviť zlomový graf

Ako zostaviť zlomový graf

Video: Excel - Grafy - Ako v Exceli vytvoriť graf 2024, Júl

Video: Excel - Grafy - Ako v Exceli vytvoriť graf 2024, Júl
Anonim

V ekonomickej teórii a praxi sa často používa pojem zlomový graf. Ukazuje príjem z výroby a predaja, ktorý pokrýva všetky náklady. Tento rozvrh sa dá vypočítať, keď sú náklady konštantné.

Image

Návod na použitie

1

Prvý časový harmonogram bol stanovený v roku 1930 Walterom Rautenstrauchom. Tento typ plánovania sa nazýva kritický harmonogram výroby (break-even chart). V ekonomickej teórii sú náklady (výdavky) výroby konštantné a variabilné. Na zostavenie grafu prerušenia sa berú iba fixné náklady. Najskôr sa zobrazia dve súradnicové osi. Náklady sa zobrazujú pozdĺž osi X a výroba sa prekrýva okolo osi Y. V klasickej ekonomickej teórii sa so zvýšením množstva výroby v podniku úmerne zvyšuje cena.

Image

2

Pri zostavovaní harmonogramu sa ceny materiálov a výrobkov ako celku za určité obdobie nemenia. Predaj sa uskutočňuje rovnomerne podľa plánu. Keď sa zmení objem výroby a predaja, nemenia sa variabilné náklady. Ak chcete vytvoriť zlomový graf, musíte do grafu nakresliť tri riadky. Fixné náklady (POI) sa uplatňujú rovnobežne s osou objemu výroby. Čiara hrubých nákladov (VI) rastie s prihliadnutím na variabilné náklady. Hrubé náklady (VI) sú súčtom fixných a variabilných nákladov. Ďalší riadok je výnos z predaja (BP).

Image

3

Keď sa pretínajú príjmy z predaja a hrubé (celkové) náklady, objaví sa bod zlomu (K). Bod zlomu ukazuje nulový zisk spoločnosti bez akýchkoľvek nákladov. Správny harmonogram vyrovnania umožní spoločnosti korelovať všetky náklady a príjmy z predaja výrobkov. Pomocou grafu prerušenia môžete vypočítať presnú predpoveď podnikov a ich hlavných ukazovateľov.

Image

Venujte pozornosť

Pomocou grafu môžete rýchlo získať pomerne presnú predpoveď hlavných ukazovateľov podniku pri zmene trhových podmienok.

Užitočné rady

Existuje aj analytická metóda, ktorá vám umožňuje vybrať najlepšiu možnosť pri porovnávaní viacerých technológií.

  • Ako zostaviť zlomový graf
  • zlomový graf

Odporúčaná