management

Ako sa stavia hierarchia cieľov

Ako sa stavia hierarchia cieľov

Video: Ako budovať tento rok modlitebný život 2024, Júl

Video: Ako budovať tento rok modlitebný život 2024, Júl
Anonim

Hierarchia cieľov uľahčuje dosiahnutie výsledkov. S ním môžete určiť smer pôsobenia a nastaviť konkrétne kroky. V podniku je to obzvlášť dôležité, pretože komplexné riešenie každého problému môže priniesť významný finančný zisk. Zvážte vytvorenie hierarchie cieľov na príklade riešenia problému nevhodného rozvrhu na univerzite.

Image

Návod na použitie

1

Najprv musíte vytvoriť strom problémov. Tento model komplexne odráža všetky negatívne faktory, ktoré sú spojené s konkrétnym problémom. Na zostavenie stromu je potrebné v prvom rade určiť okruh ľudí, ktorých sa problém týka, ako aj tie kategórie ľudí, ktoré ho môžu ovplyvniť. Potom určte príčiny problému, ako aj jeho následky. Aby ste uľahčili analýzu, prezentujte všetko v grafickej podobe.

Image

2

Opakujte problémy na ciele. Najjednoduchší spôsob, ako to dosiahnuť, je s tabuľkou. V ľavom stĺpci vytvorte celú skupinu negatívnych faktorov a v pravom stĺpci ich preformulujte na ciele. Tým sa určí počiatočný smer pohybu.

Image

3

Zmeňte strom problémov tak, že v každom vrchole nahradíte príslušnú položku z pravého stĺpca. Takže môžete určiť, aké kroky vás povedú k vyriešeniu problému a aké následky budú mať.

Image

4

Vyberte hlavné, podľa vášho názoru, príčiny problému a vytvorte hierarchiu úloh na ich odstránenie. Zvýraznite najmenej 3 body, ktoré je potrebné vyriešiť v blízkej budúcnosti. Rozkladajte, t. J. Rozdeľte úlohy na podúlohy. Identifikujte konkrétne akcie, ktoré vám pomôžu problém vyriešiť.

Image

Venujte pozornosť

Systematický prístup vám umožňuje úplne odstrániť problém, pretože zohľadňuje všetky strany. Preto sa pokúste maľovať každý krok čo najpodrobnejšie a uveďte aj tie najvýznamnejšie detaily.

Užitočné rady

Hierarchia cieľov je najjednoduchšie vykresliť v grafických editoroch, pri zostavovaní malých modelov však môžete použiť štandardné slovo.

Odporúčaná