Obchodné riadenie

Ako vykonávať služby prieskumu trhu

Ako vykonávať služby prieskumu trhu

Video: What makes a good life? Lessons from the longest study on happiness | Robert Waldinger 2024, Júl

Video: What makes a good life? Lessons from the longest study on happiness | Robert Waldinger 2024, Júl
Anonim

Začínajúci podnikateľ, ktorý chce otvoriť svoje podnikanie v sektore služieb, musí najprv vykonať komplexnú analýzu potenciálneho trhu a na základe výsledkov určiť, či budú požadované služby a do akej miery. Bez takejto analýzy by jeho podnikanie mohlo čoskoro skončiť neúspechom.

Image

Návod na použitie

1

Najskôr vyhodnotte trhové podmienky, tj zhromažďujte informácie o pomere ponuky a dopytu po službách, ktoré plánujete poskytnúť. Ak sa ukáže, že v tomto regióne je trh preceňovaný ponukami podobných služieb a existuje silná konkurencia, nebude pre nového podnikateľa ľahké prilákať klientelu. V takom prípade má zmysel uvažovať o iných druhoch podnikania. Alebo od samého začiatku stojí za to vynaložiť úsilie, aby sme sa postavili proti všeobecnému pozadiu, upútali pozornosť potenciálnych zákazníkov, napríklad stanovením výhodnejších cien ako konkurenti, propagáciou atď.

2

Veľmi dôležitým ukazovateľom je trhová kapacita, to znamená celková hodnota nákladov na služby, ktoré si spotrebitelia môžu kúpiť na určité časové obdobie. Môžete to vyhodnotiť pomocou štatistických údajov alebo prieskumov verejnej mienky. Dobrým a lacným spôsobom je spochybniť potenciálnych zákazníkov v mieste výkonu práce. Starostlivo premyslite zoznam otázok. Mal by byť krátky, jasný a nemal by u ľudí spôsobovať podráždenie.

3

Je tiež potrebné posúdiť vývojový trend na trhu služieb, tj zistiť, či potenciálni zákazníci budú využívať služby na približne rovnakej úrovni ako predtým, alebo či sa potreba týchto služieb zvýši alebo zníži. Tu veľa záleží na hospodárskej situácii v krajine všeobecne a najmä v tomto konkrétnom regióne. Napríklad, ak sa podnikateľ rozhodne začať pracovať v oblasti služieb cestovného ruchu, hospodárska stabilita bude priaznivá pre úspešné podnikanie a hospodárske otrasy pravdepodobne povedú k poklesu dopytu po povoleniach.

4

A samozrejme je absolútne nevyhnutné zhromaždiť čo najúplnejšie a najpresnejšie informácie o cenovej politike na trhu služieb. Pokúste sa získať tieto informácie z rôznych zdrojov a starostlivo ich analyzovať. Na základe toho určte ceny služieb tak, aby boli atraktívnejšie ako ceny vašich konkurentov a zároveň pokryli všetky náklady a poskytovali viac alebo menej prijateľnú úroveň ziskovosti podniku.

Odporúčaná