rozpočtovanie

Ako rozdeliť zisky

Ako rozdeliť zisky

Video: Mliečne raňajky: Rozdelenie obratu a zisku v produkčnom reťazci potravín 2024, Júl

Video: Mliečne raňajky: Rozdelenie obratu a zisku v produkčnom reťazci potravín 2024, Júl
Anonim

Zisk podniku je cieľom jeho práce, konečným výsledkom činnosti. Rozdelenie zisku za daný rok sa uskutočňuje v podniku podľa jeho uváženia. Ciele, na ktoré zostane čistý zisk, ktoré zostávajú k dispozícii podnikateľskému subjektu v dôsledku jeho činností, sa môžu určiť v charte.

Image

Návod na použitie

1

Každý podnik usmerňuje svoje zisky predovšetkým na platby do rozpočtových a mimorozpočtových fondov a potom na vytvorenie spotrebného a akumulačného fondu, charitatívne a iné účely.

2

Po zaplatení všetkých povinných platieb (daní a poplatkov) ide zisk podnikateľského subjektu do vytvorenia akumulačného fondu. Jeho vytvorenie, ako aj vytvorenie spotrebiteľského fondu sa zabezpečujú prostredníctvom zakladajúcich dokumentov. Akumulačný fond je potrebný na rozvoj materiálnej a technickej základne podniku.

3

Finančné prostriedky sa vynakladajú na rekonštrukciu existujúceho zariadenia, nákup nových, splácanie investičných pôžičiek, údržbu kultúrno-spoločenských zariadení atď. Akumulačný fond naznačuje existujúce schopnosti podniku ďalej zvyšovať materiálnu základňu.

4

Spotrebný fond je prostriedok, ktorý ekonomický subjekt nasmeruje na finančné stimuly pre zamestnancov. Vynakladajú sa na ročné bonusy a príplatky, na stimuly zamestnancov, na platby za cestovné, stravu, vydávanie dávok, dodatočné platby dôchodcom, platby úrokov z akcií (dividendy).

5

Čistý zisk podniku okrem toho ide do rezervného fondu. Ide o fond určený na výplatu výnosov z prednostných akcií a dlhopisov v prípade, že podnikateľský subjekt nemá dostatok finančných prostriedkov. Okrem toho spoločnosť zaplatí účty splatné z rezervného fondu, ak dôjde k bankrotu.

6

Každá spoločnosť plánuje rozdelenie zisku ročne. Na tento účel sa analyzujú údaje o skutočnom využití prostriedkov, ako aj zostatky na začiatku obdobia. Väčšina komerčných firiem vynakladá zisky na vytvorenie akumulačného fondu a spotrebného fondu, asi 30%, respektíve 40% zisku.

Odporúčaná