Obchodné riadenie

Ako vypočítať pomer pokrytia

Ako vypočítať pomer pokrytia

Video: Pomer, jednoduchý pomer, prevrátený pomer, základný tvar 1.časť 2024, Júl

Video: Pomer, jednoduchý pomer, prevrátený pomer, základný tvar 1.časť 2024, Júl
Anonim

Pri analýze likvidity, ktorá sa chápe ako schopnosť podniku včas splácať svoje krátkodobé záväzky na úkor rýchlopredajných aktív, sa počíta niekoľko faktorov. Medzi nimi je aktuálny pomer alebo pomer pokrytia.

Image

Návod na použitie

1

Miera krytia charakterizuje schopnosť spoločnosti včas splácať krátkodobé záväzky predajom krátkodobého majetku. Toto je najbežnejší ukazovateľ charakterizujúci likviditu organizácie. Čím vyššia je jeho hodnota, tým viac je podnik solventnejší.

2

Tento pomer ukazuje, koľko rubľov súčasných aktív spoločnosti predstavuje rubeľ krátkodobých záväzkov. Inými slovami, umožňuje vám určiť, koľko súčasných záväzkov môže spoločnosť splatiť na úkor obežných aktív. Teoreticky teda možno považovať organizáciu, v ktorej úroveň obežných aktív presahuje úroveň krátkodobých záväzkov, za úspešne fungujúcu.

3

Výpočet miery pokrytia je pomerne jednoduchý. Definuje sa ako pomer obežných aktív k krátkodobým záväzkom spoločnosti. Zároveň sa aktívami rozumie hotovosť v pokladni podniku a na bankových účtoch, pohľadávky so splatnosťou menej ako 12 mesiacov, hodnota zásob, ostatné obežné aktíva, napríklad krátkodobé finančné investície. Malo by sa však pamätať na to, že nie všetky aktíva uvedené v súvahe sú aktuálne. Niektoré obchodné zostatky alebo pohľadávky po termíne splatnosti majú nulovú likviditu. Pod krátkodobými záväzkami sa rozumejú pôžičky s najkratšou dobou splatnosti, záväzky voči zamestnancom organizácie, rozpočet, mimorozpočtové fondy atď.

4

Hodnota koeficientu pokrytia sa spravidla líši v rôznych odvetviach. Jeho normatívna hodnota je 2. Koeficient pod stanovenou úrovňou sa považuje za kritický. Zvýšenie dynamiky tohto ukazovateľa sa považuje za pozitívny aspekt a ukazuje, že riziko spojené s ťažkosťami s predajom aktív podniku sa znižuje.

ukazovateľ likvidity

Odporúčaná