management

Ako vypočítať celkové náklady

Ako vypočítať celkové náklady

Video: Ekonomika podniku: Nákladové funkce 2 - Celkové náklady (fixní, variabilní) 2024, Júl

Video: Ekonomika podniku: Nákladové funkce 2 - Celkové náklady (fixní, variabilní) 2024, Júl
Anonim

Jedným z hlavných ekonomických ukazovateľov výroby sú výrobné náklady. Koncept nákladov vám umožňuje analyzovať a plánovať výrobné činnosti každého podniku. Úplné náklady zohľadňujú všetky existujúce náklady na výrobu výrobkov a ich implementáciu.

Image

Návod na použitie

1

Na výpočet nákladov existujú dve metódy: kalkulácia a odhady nákladov na výrobu. Pomocou druhej metódy môžete vypočítať náklady na celkový objem výrobkov vyrobených v priebehu roka. Táto metóda sa tiež nazýva rozpočet.

2

V tejto metóde existuje deväť článkov s rovnakým menom, ktoré sú súčtom nákladov na celkovú výrobu za obdobie jedného roka.

3

Vypočítajte náklady na základné materiály, ktoré tvoria vyrobené výrobky. Stanovte náklady na ďalšie materiály použité v medziproduktových fázach výroby, ktoré však nie sú zahrnuté v konečnom zložení výrobku.

4

Zvážte náklady na polotovary, ako aj hotové výrobky nakúpené od iných podnikov a zahrnuté do konečného zloženia výrobku. Zahrňte náklady na palivo a energiu.

5

Vypočítajte mzdové náklady všetkých zamestnancov podniku na jeden rok a dodatočný plat rovnajúci sa 12% platu. Zvážte zrážky za povinné sociálne poistenie vo výške 38% z výšky doplnkového a základného platu.

6

Zahŕňajú odpisy, ako aj náklady na údržbu výrobných zariadení a nástrojov.

7

Pomocou metódy výpočtu môžete vypočítať náklady na každý jednotlivý produkt. Táto metóda obsahuje trinásť článkov spočítaním, ktoré získate náklady na vypočítané produkty.

8

Tu okrem vyššie uvedených výpočtov pripočítajte aj náklady na predaj výrobkov, dielenské, výrobné a nevýrobné náklady.

9

Vypočítajte celé výrobné náklady podľa vzorca:

Pst = MO + MV + PF + TR + A + E + ZO + ZD + OSS + TsR + ZR + NR, kde MO sú náklady na základné materiály; MV - náklady na ďalšie materiály; PF - náklady na nákup polotovarov; TR - náklady na dopravu; E - náklady na technologickú energiu; A - odpisy; DA - hlavný plat; ZD - dodatočný plat; OSS - odpočty na sociálne poistenie; ExpensesР - výrobné náklady; ЦР - obchodné náklady; HP - nevýrobné náklady. Náklady na predaj sa účtujú osobitne.

  • ako vypočítať náklady na výrobok
  • Metodika kalkulácie

Odporúčaná