Obchodné riadenie

Ako vypočítať výrobné náklady

Ako vypočítať výrobné náklady

Video: Design for Cost - Solid Edge 2019 - nástroj na počítanie výrobných nákladov 2024, Júl

Video: Design for Cost - Solid Edge 2019 - nástroj na počítanie výrobných nákladov 2024, Júl
Anonim

Výrobné náklady na výrobky podniku sú súčtom výrobných nákladov vrátane nákladov na polotovary, zakúpené výrobky a služby iných organizácií, ako aj nákladov na riadenie a údržbu výroby. Výrobné náklady zahŕňajú náklady spojené s výrobou výrobkov a ich dodaním do skladu.

Image

Návod na použitie

1

Pri výpočte výrobných nákladov sa uchyľujú k výpočtu. Je to systém ekonomických výpočtov nákladov, najdôležitejší proces riadenia výroby, ktorý je konečnou fázou účtovania nákladov na výrobu a predaj.

2

Existuje niekoľko metód výpočtu. Jednoduchý priamy postup sa používa v podnikoch výrobného a nemateriálneho sektora, kde sa vyrábajú výrobky toho istého druhu, zásoby polotovarov a zásoby hotových výrobkov nevznikajú vo veľkých množstvách. Podstata tejto metódy spočíva v tom, že predmet účtovníctva sa zhoduje s predmetom, pre ktorý sa vypočítavajú náklady. Výrobné náklady sa v tomto prípade určujú takto: PS = PMZ + PTZ + OPR, kde PMZ sú priame materiálové náklady, PTZ sú priame mzdové náklady, ODA sú všeobecné výrobné náklady organizácie. Náklady na jednotlivé výrobné jednotky sa počítajú ako pomer výrobných nákladov k objemu výroby,

3

V podnikoch, kde sa nákladové účtovníctvo vykonáva v mieste pôvodu, sa používa jednoduchá dvojstupňová metóda výpočtu. Umožňuje určiť zásoby a hotové výrobky pri výrobných nákladoch a celé náklady na správu priradiť k počtu vyrobených výrobkov. V tomto prípade sa nákladová cena počíta takto: - výrobné náklady výrobnej jednotky sa určia ako pomer všetkých nákladov k počtu vyrobených výrobkov;

- určuje pomer výšky výdavkov na správu k objemu výroby;

- jednotkové výrobné náklady sa určujú ako súčet predchádzajúcich dvoch vzťahov.

4

Na vytvorenie konkrétnej objednávky sa používa metóda vlastnej kalkulácie. Náklady na túto metódu zahŕňajú niekoľko komponentov (jednoduchšie výrobky). Obvyklá metóda sa používa v stavebníctve, šití atď.

5

Pri prierezovej metóde sa náklady vypočítavajú pre každé výrobné miesto (prerozdelenie). Zároveň sa náklady nezohľadňujú podľa druhu výrobku, ale podľa fázy výroby.

Odporúčaná