rozpočtovanie

Ako vypočítať náklady

Ako vypočítať náklady

Video: Výpočet mzdy a nákladov zamestnávateľa 2024, Júl

Video: Výpočet mzdy a nákladov zamestnávateľa 2024, Júl
Anonim

Jedným z hlavných ukazovateľov výrobnej ekonomiky sú výrobné náklady. Pochopenie, ktoré komponenty tvoria náklady, je potrebné pre analýzu a plánovanie činností ktoréhokoľvek výrobného podniku.

Image

Návod na použitie

1

Výpočet výrobných nákladov znamená určiť množstvo a zistiť štruktúru jeho výrobných a nevýrobných nákladov na jednotku (objemovú jednotku) príslušného výrobku.

2

Výpočet výrobných nákladov sa začína polotovarmi, materiálmi, surovinami a energiou, ktoré sa priamo používajú v technologickom procese.

3

Ďalším typom výdavkov sú mzdy výrobných pracovníkov, berúc do úvahy normy sociálnych príspevkov.

4

Pri vývoji nových druhov alebo výrobe nesériových výrobkov nie je možné vylúčiť náklady na prípravu výroby, vývoj nových technológií.

5

S obsahom článku úzko súvisia aj neinvestičné výdavky súvisiace so zlepšením technológie s cieľom zlepšiť kvalitu výrobku.

6

Ďalej sa určujú náklady na dodávku surovín a materiálov, na údržbu výroby a údržbu základných funkcií podniku.

7

Ďalším typom nákladov sú náklady na zabezpečenie pracovných podmienok, vykonávanie bezpečnostných opatrení, environmentálne vybavenie a environmentálne opatrenia.

8

Náklady zahŕňajú údržbu, údržbu a prevádzku zariadení a poplatky za odpisy, berúc do úvahy odpisy a potrebu vymeniť nástroje a vybavenie vo výrobnom procese.

9

Skutočné náklady môžu zahŕňať iné typy priamych a nepriamych (skrytých) nákladov, ktoré možno klasifikovať rôznymi spôsobmi. Najdôležitejšie typy klasifikácie sú klasifikácia podľa nákladových prvkov a jej doplnková klasifikácia podľa nákladových položiek.

10

Náklady môžete vypočítať ako „v priemere, to znamená pomocou ukazovateľov priemerných nákladov za určité obdobie, ktoré sa vzťahujú na celkový počet výrobkov toho istého druhu uvoľnených počas tohto obdobia, a na výpočet nákladov s určením všetkých druhov výrobných nákladov na jednotku produkcie podľa jednotlivých riadkov.

ako vypočítať výrobné náklady

Odporúčaná