ostatné

Ako vypočítať náklady na hotové výrobky

Ako vypočítať náklady na hotové výrobky

Video: Přirážková kalkulace 2 2024, Júl

Video: Přirážková kalkulace 2 2024, Júl
Anonim

V podmienkach tvrdej konkurencie, ktorá sa vyvíja na modernom trhu, je pre spoločnosti čoraz ťažšie stanoviť vysoké ceny svojich výrobkov. Preto je potrebné prísne kontrolovať náklady na nakúpené suroviny, aby sa čo najefektívnejšie naplánovali výrobné činnosti. Pri správnom riadení môže spoločnosť stanoviť marže na predané výrobky, čo pri celkovom predaji prinesie dostatočný zisk nielen na pokrytie všetkých nákladov, ale aj na získanie čistého zisku.

Image

Návod na použitie

1

Pri stanovovaní výrobných nákladov boli zahrnuté viaceré druhy nákladov, ktorých zahrnutie do konečnej ceny tovaru umožní stanoviť také rozpätia, aby spoločnosť mohla získať čistý zisk z predaja. Ide o platby dodávateľom, clá, úroky sprostredkovateľom za nákup materiálu, dodanie materiálu a ďalšie náklady spojené s obstaraním východiskového tovaru a výrobou.

2

Medzi náklady na výrobu tovaru patria aj: platba pracovných zdrojov (platy), prírodných zdrojov (voda, pôda) a náklady na predaj tovaru (reklama). Náklady sa tvoria za vykazované obdobie, za ktoré sa zohľadňujú všetky uvedené typy nákladov. Objekty zúčtovania sú jednotlivé druhy (kategórie) tovaru a všetky výrobky. Na výpočet nákladov na hotové výrobky sa používajú tieto metódy: normatívne, procesné, alternatívne a zvyčajné.

3

Normatívna metóda výpočtu zahŕňa tieto činnosti: výpočet nákladov na každý výrobok, účtovanie zmien v existujúcich normách počas vykazovaného obdobia, účtovanie všetkých nákladov vydelených normatívom a odchýlenie sa od normy, stanovenie dôvodu odchýlky od normy, výpočet celkových výrobných nákladov spočítaním uvedených hodnôt. Normatívny súbor výdavkov sa prijíma individuálne v každom podniku a môže sa meniť pod vplyvom rôznych faktorov (napríklad zmeny cien materiálov alebo úprava vybavenia).

4

Metóda kalkulácie po spracovaní sa používa v podnikoch, ktoré sa vyznačujú hromadnou výrobou jedného alebo dvoch druhov tovaru a absenciou zložitých technologických procesov. Pri tejto metóde sa okamžite zohľadňujú náklady na celú dávku tovaru. Kvôli pohodlnosti počítania sa všetka výroba delí na procesy, odtiaľ názov.

5

Pri alternatívnej metóde výpočtu je výrobný proces rozdelený do etáp, počas ktorých sa vracajú medziprodukty (polotovary). Tieto fázy sa nazývajú prerozdeľovanie. Pre každé prerozdelenie sa vypočítajú náklady.

6

Pri účtovaní nákladov pre každú jednotlivú objednávku sa používa vlastný spôsob fakturácie. Výrobné náklady uvedené v objednávke sa počítajú po jej dokončení. Do výpočtu sú zahrnuté aj nepriame náklady, ktoré vzniknú pri výrobe objednaných produktov.

Odporúčaná