rozpočtovanie

Ako vypočítať hodnotu podniku

Ako vypočítať hodnotu podniku

Video: Co je vnitřní hodnota a jak ji spočítat? | Epizoda 25 2024, Júl

Video: Co je vnitřní hodnota a jak ji spočítat? | Epizoda 25 2024, Júl
Anonim

Ak sa rozhodnete pre zvýšenie hodnoty vášho podniku, ktorý je cieľom každého podnikateľa, bolo by dobré na začiatku určiť práve túto hodnotu. Najznámejšie prístupy k oceňovaniu podnikov sú komparatívne, ziskové a nákladné.

Image

Budete potrebovať

Finančné výkazy, údaje o trhu.

Návod na použitie

1

Ak existuje dobre formovaný trh, môžete vyhodnotiť hodnotu spoločnosti podľa toho, do akej miery je možné ju predať. Pokúste sa na trhu nájsť fakt, že ide o predaj podobného podniku. Pevná predajná cena bude približnou hodnotou vášho podnikania. Hlavnou výhodou tohto prístupu je zameranie sa na skutočné trhové upravené nákupné ceny.

2

Je príjmový prístup jedným z najdôležitejších? schopnosť podniku dosahovať zisk. Pomocou tohto prístupu môžete určiť trhovú hodnotu spoločnosti so zreteľom na očakávaný budúci príjem. Na stanovenie zisku za konkrétne časové obdobie je potrebné analyzovať retrospektívne údaje a urobiť prognózu, pričom sa zohľadnia všetky riziká, ktoré môžu porušiť plány spoločnosti na získanie očakávaného príjmu.

3

Prístup k nehnuteľnosti alebo nákladu vám umožní vyhodnotiť hodnotu podniku z hľadiska nákladov, ktoré vznikli zakladateľom. V súlade s týmto prístupom sa hodnota aktíva určuje súčtom nákladov, ktoré sa musia vynaložiť na jeho nahradenie alebo reprodukciu (aktívum). Výhodou nákladného prístupu je spoľahlivosť, pretože sa berie do úvahy iba skutočná hodnota majetku spoločnosti. Pri hodnotení spoločnosti sa analyzujú všetky články jej súvahy, sumarizuje sa hodnota aktív a potom sa odpočíta súvaha (bežný a dlhodobý dlh).

4

Porovnávací prístup niekedy nevyhodnocuje primerane hodnotu spoločnosti, pretože trh pomerne často odráža špekulatívne sentimenty, čo nás núti analyzovať ceny akcií počas dlhého obdobia (3 až 5 rokov). Príjmový prístup nie je schopný zohľadniť všetky možné riziká a nákladový prístup nezohľadňuje vyhliadky rozvoja. Preto je pri hodnotení podniku najlepšie ich kombinovať - ​​v tomto prípade bude možné čo najpresnejšie vyhodnotiť hodnotu spoločnosti.

Tri prístupy k hodnoteniu hodnoty podniku. Hitchner James R.

Odporúčaná