management

Ako urobiť swot analýzu

Ako urobiť swot analýzu

Video: Strategický management 17 - SWOT analýza (úvod) 2024, Júl

Video: Strategický management 17 - SWOT analýza (úvod) 2024, Júl
Anonim

Účelom SWOT analýzy (SWOT), metódy používanej rôznymi spoločnosťami a firmami, je skúmať okolnosti existencie podniku, vzťah medzi skrytými schopnosťami a potenciálnymi hrozbami jeho silných a slabých stránok.

Image

Návod na použitie

1

Podstata tejto metódy spočíva v jej názve, podľa skratky pre preklad C - (silné stránky), C - (slabé stránky), B - (príležitosti) a Y (hrozby). Aby ste mohli vykonať swotovú analýzu, musíte jasne dodržiavať nasledujúce pravidlá: Prvou a najzákladnejšou vecou je vybrať správny objekt na analýzu a sformulovať účel štúdie. Ak si vyberiete organizáciu ako predmet analýzy, nepovedie to k požadovaným výsledkom, musíte analyzovať vzťah, napríklad, banka a tí, ktorí sa o ňu zaujímajú.

2

Urobte si zoznam silných a slabých stránok, hrozieb a príležitostí a nezabudnite, že silné a slabé stránky sú faktory, ktoré sú súčasťou študovaného objektu a že príležitosti a hrozby sú to, čo obklopuje objekt a čo sa nedá ovládať.

3

Po vyplnení matice SWOT je potrebné analyzovať, ako využiť silné stránky, aby pomohli predchádzať ohrozeniu životného prostredia a pomohli využiť príležitosti, ktoré sa vyskytujú vo vonkajšom prostredí. Pokiaľ ide o slabé stránky, potrebujeme analýzu ich využívania, aby sme nezasahovali do príležitostí, ktoré sa objavia, a aby čelili environmentálnym hrozbám.

4

Je dôležité nezabudnúť na „dočasný faktor“, napríklad v prípade analýzy, napríklad do 10 rokov, nemôžeme ignorovať skutočnosť, že vonkajšie faktory sa môžu zmeniť.

5

Ktoré strany sú silné a slabé - táto otázka je dosť komplikovaná a je ľahké urobiť chybu, ktorá vymaže výsledok práce, a preto autor analýzy by nemal byť jeden človek, je rozumnejšie organizovať pracovnú skupinu.

6

Keď urobíte zoznam vonkajších príležitostí a hrozieb, premýšľajte o trhu, nie o svojej spoločnosti. Správne formulované príležitosti a hrozby sú pre vás a pre vašich konkurentov.

7

Je dôležité vykonať analýzu swotov, ale po zostavení matice SWOT musíte tiež pochopiť, ako zlepšiť svoje vlastné aktivity. Vypočítajte, ktoré silné a slabé stránky viacerých príležitostí a hrozieb budú najdôležitejšími vnútornými faktormi, ktoré si vyžadujú vašu pozornosť. Môžete ich zmeniť, výrazne zlepšiť záležitosti vašej spoločnosti.

Odporúčaná