ostatné

Ako špecifikovať. Vytvorte technické špecifikácie v súlade s GOST 2.114-95

Ako špecifikovať. Vytvorte technické špecifikácie v súlade s GOST 2.114-95
Anonim

Náklady na vývoj technických špecifikácií sa pohybujú od 10 000 do 50 000 rubľov - táto suma je v skutočnosti iba obrovská! Čo vám bráni v rozvoji TU na vlastnú päsť, najmä preto, že existuje GOST, v ktorom je všetko dôkladne stanovené (pravidlá pre zostavovanie, vystavovanie, navrhovanie, koordináciu a schvaľovanie technických podmienok)? Celú prácu rozdelíme na časti a podrobne analyzujeme každú fázu.

Image

Budete potrebovať

  • 1. Technický opis výrobkov, na ktorých sa budú písať technické podmienky.

  • 2. Organizácia OKPO, ktorá vyvíja technické špecifikácie.

  • 3. Produkty OKP.

  • 4. Špecifikácie produktu.

  • 5. Všeobecný nákres.

  • 6. Príručka k pasu a obsluhe (ak sú tieto dokumenty k dispozícii, značne zjednodušia vašu prácu).

  • 7. Regulačná dokumentácia k výrobkom - ak viete, čo musia vaše výrobky spĺňať, musíte určite nájsť potrebnú regulačnú dokumentáciu.

  • 8. Na napísanie technických podmienok budete potrebovať aj nasledujúce regulačné dokumenty: GOST 2.114-95, GOST 2.102-68, GOST 2.104-2006, GOST 2.105-95, GOST 2.201-80, GOST 2.301-68, GOST 2.501-88, GOST 2.503. -90, GOST 15.001-88.

Návod na použitie

1

Označenie pre TU. Technické podmienky v Ruskej federácii sa označujú takto: TU 1234-567-890ABVGD-2013, kde: „1234“ - prvé 4 číslice v klasifikátore všetkých ruských výrobkov (OKP); „567“ - poradové číslo technickej špecifikácie; „890ABVGD“ je kód vývojovej organizácie TU pre All-Russian Klasifikátor podnikov a organizácií (OKPO).

2

Titulná stránka. Je vypracovaný na samostatnom liste A4, v ktorom je uvedené:

1. Úplný a krátky názov organizácie vyvíjajúcej technické špecifikácie

2. Meno osoby, ktorá schválila údaje TU s uvedením pozície (často - riaditeľ alebo hlavný inžinier). Dátum schválenia

3. Produkty OKP

4. Názov výrobku označujúci model a zmeny

5. Nápis „Technické podmienky“

6. Označenie TU

7. Zoznam organizácií, ktoré sa dohodli na dokumente, v ktorom sa uvádza meno a funkcia konkrétnych zamestnancov a dátumy schválenia

8. Miesto vývoja

9. Rok vývoja

3

Úvod. Obsahuje: podrobný názov produktu označujúci skrátený (podmienený) názov prijatý na použitie v tomto dokumente; účel výrobkov; rozsah pôsobnosti v prípadoch, keď by sa mal rozsah pôsobnosti obmedziť; prevádzkové podmienky. Ak vyvíjate technické špecifikácie pre následnú certifikáciu (ako sa to stáva - certifikačný orgán vyžaduje technické špecifikácie), nezabudnite uviesť túto časť „Technické špecifikácie sa môžu použiť na účely certifikácie.“

Na konci úvodnej časti musíte pri objednávke uviesť príklad záznamu o produkte.

4

Technické požiadavky Táto časť by mala vo všeobecnosti obsahovať informácie o kvalite výrobku a jeho spotrebiteľských vlastnostiach. Najčastejšie sú však rozdelené do niekoľkých podsekcií:

1. Hlavné parametre a vlastnosti - základné informácie o produkte (zvyčajne obsiahnuté v pasovej a inštruktážnej príručke; ak nie, jedná sa o informácie uvedené v obchodnej ponuke).

2. Požiadavky na suroviny, materiály, nakupované výrobky. Ako je vo vašej organizácii organizovaná vstupná kontrola? Po zodpovedaní tejto otázky získate zoznam požiadaviek pre túto časť.

3. Úplnosť. Vaše výrobky sa dodávajú spotrebiteľovi ako celku alebo v súprave je niekoľko prvkov. Podrobne opíšte všetky konštrukčné prvky, ktoré sa dodávajú osobitne. Zoznam všetkých položiek v súprave náhradných dielov, náradí a príslušenstva. Uveďte všetky dokumenty, ktoré sa týkajú výrobku: cestovný pas, návod na použitie, formulár, montážne pokyny, zoznam balenia atď.

4. Značenie.

5. Balenie.

5

Bezpečnostné požiadavky. Opisujú sa technické požiadavky, ktoré zohľadňujú všetky možné typy nebezpečenstiev identifikovaných v predchádzajúcich fázach vývoja výrobku. Tieto požiadavky by mali zaistiť bezpečnosť výrobkov počas celej životnosti výrobku. Požiadavky by mali obsahovať: požiadavky na protipožiarnu bezpečnosť; požiadavky na ochranné vybavenie a bezpečnostné opatrenia; požiadavky na elektrickú bezpečnosť; požiadavky na odolnosť proti výbuchu; požiadavky na radiačnú bezpečnosť; bezpečnostné požiadavky pri vystavení chemickým a znečisťujúcim látkam; bezpečnostné požiadavky na údržbu strojov a zariadení.

6

Environmentálne požiadavky. V tejto časti uveďte: požiadavky na rôzne typy vplyvov (chemické, mechanické, žiarenie, elektromagnetické, tepelné a biologické); požiadavky na stabilitu znečisťujúcich toxických látok v životnom prostredí; požiadavky na miesta zneškodňovania a zneškodňovania nebezpečných výrobkov a odpadu.

7

Pravidlá prijímania. Opíšte postup kontroly výrobkov vo fáze vnútornej kontroly alebo pri prezentácii výrobkov zákazníkovi. Poskytnite všetky dostupné testovacie programy: akceptačné testy, štandardné, periodické, spoľahlivé. Opíšte, čo by sa malo urobiť s výrobkami, ktoré neprešli testom. Nastavte frekvenciu rôznych typov testov.

8

Metódy kontroly. Opísané sú skúšobné metódy špecifikované v pravidlách preberania. Každá metóda sa vo všeobecnosti skladá z určitého počtu postupných operácií: odber vzoriek, vybavenie, miesto skúšky, príprava na testovanie, testovanie, spracovanie výsledkov.

9

Preprava a skladovanie. Obsahuje požiadavky na zaistenie bezpečnosti výrobkov počas prepravy. Možné spôsoby prepravy sú uvedené: letecky, po ceste, po rieke, po mori alebo po železnici. Dosah, rýchlosť, mechanické účinky a zaťaženie, podmienky skladovania (umiestnenie, podmienky skladovania, podmienky skladovania, osobitné pravidlá a doby skladovania) sú obmedzené.

10

Návod na použitie. Ak vaše výrobky majú špeciálne pokyny na inštaláciu, inštaláciu a použitie, opíšte tieto požiadavky v tejto časti. Bude tiež dôležité uviesť informácie o recyklácii.

11

Záruka výrobcu. Opísané sú práva a povinnosti výrobcu v súvislosti so zárukou výrobku na spotrebiteľa.

12

aplikácie:

- zoznam dokumentov;

- zoznam vybavenia, opis, charakteristiky;

- Akékoľvek ďalšie informácie zvýraznené v samostatnej žiadosti (ak je to potrebné).

Venujte pozornosť

Po napísaní Technických podmienok a pri použití názvu TU na výrobkoch ste zo zákona povinní vyrábať výrobky v súlade s požiadavkami a charakteristikami, ktoré ste špecifikovali v technických podmienkach, a zároveň nesiete všetky stanovené záručné povinnosti.

Užitočné rady

1. Vyhľadajte hotové špecifikácie na internete - možno „dobrí ľudia“ už takúto dokumentáciu pre svoje produkty pripravili a zverejnili ju na internete na prezeranie. V takom prípade je najjednoduchšie vziať ich technické podmienky a na základe existujúcich skúseností ich vylepšiť tak, aby vyhovovali vašim požiadavkám.

2. Nemali by ste objednávať vývoj technických špecifikácií v organizáciách zapojených do certifikácie, kde vytvorenie technických podmienok len zarába peniaze. Za podstatne väčšie množstvo dostanete dokument šablóny s 15 až 20 stranami.

3. Technické podmienky pre potravinové výrobky a kozmetiku sa budú musieť zaregistrovať v regionálnom stredisku pre regulačnú a technickú dokumentáciu.

  • Text GOST 2.114-95
  • Kto potrebuje špecifikácie?
  • Špecifikácie Wikipedia

Odporúčaná