Obchodná komunikácia a etika

Ako vypracovať zmluvu s jednotlivcom

Ako vypracovať zmluvu s jednotlivcom

Video: Videoinštrukcia KA1 2020 Zmluva o poskutnutí grantu 2024, Júl

Video: Videoinštrukcia KA1 2020 Zmluva o poskutnutí grantu 2024, Júl
Anonim

Občiansky zákonník upravuje uzavretie dohody ústne aj písomne. Písomná forma zmluvy je povinná, ak je jedna zo zmluvných strán právnickou osobou. Ale aj keď sú stranami jednotlivci, je lepšie zaistiť a uzavrieť akýkoľvek zmluvný vzťah písomnou formou. Pri uzatváraní zmluvy by sa malo zohľadniť niekoľko odporúčaní.

Image

Návod na použitie

1

Zmluva môže byť vytlačená alebo napísaná rukou. Udržujte svoj text jasný a čitateľný. Nepoužívajte jazyk, ktorý je možné interpretovať dvoma spôsobmi. Podstata zmluvy by sa mala uviesť jasne a jasne.

2

Pri pomenovaní strán zmluvy uveďte ďalšie informácie, aby ste mohli jasne určiť, kto je medzi zmluvou. Okrem priezviska, mena a priezviska uveďte aj cestovné pasy, dátum narodenia, DIČ, adresu. K zmluve priložte kópie pasov.

3

Zaistite, aby text odrážal všetky základné podmienky zmluvy. Ak je pre vás ťažké určiť ich samostatne, použite referenčnú literatúru alebo príslušné zákony. Medzi základné podmienky patria podmienky, bez ktorých nie je možná dohoda strán. Rôzne typy transakcií majú svoje vlastné podmienky, ale spravidla je medzi nimi predmet zmluvy, podmienky, cena.

4

Čím je znenie zmluvy úplnejšie, tým môže v budúcnosti medzi stranami dôjsť k menšiemu rozporu. Stanovte vopred a napíšte pokuty v zmluve za nesprávne plnenie povinností vyplývajúcich zo zmluvy, stanovte postup pre okolnosti vyššej moci, vyberte súd, na ktorý sa môžete odvolať, ak nie je možné vyriešiť problémy prostredníctvom rokovaní.

5

Uveďte osobitné podmienky, ktoré sú dôležité pre riadne plnenie záväzkov vyplývajúcich zo zmluvy stranami. Ustanovenia zmluvy môžu byť individuálne, nie sú stanovené zákonom, ale nemali by byť v rozpore s nimi alebo s obchodnými zvyklosťami.

6

Na vypracovanie zmluvy môžete použiť pripravené formuláre zadaním podmienok potrebných pre konkrétnu transakciu. Môžete sa tiež obrátiť na notársku kanceláriu. Po objasnení všetkých podstatných podmienok vašej transakcie notári vypracujú zmluvu sami, stačí ju skontrolovať a zaplatiť za službu.

Odporúčaná