Obchodné riadenie

Ako uzavrieť zmluvu so zákazníkmi

Ako uzavrieť zmluvu so zákazníkmi

Video: Čo má obsahovať pracovná zmluva? 💼 | Zmudri.sk 2024, Júl

Video: Čo má obsahovať pracovná zmluva? 💼 | Zmudri.sk 2024, Júl
Anonim

Organizácie a jednotliví podnikatelia, ktorí dodávajú tovar a poskytujú služby, spravidla uprednostňujú uzatváranie zmlúv so zákazníkmi vo forme písomných zmlúv, aj keď to nevyžaduje zákon. Konkrétny obsah zmluvy závisí od situácie: od toho, čo presne predávajú, aké služby poskytujú účastníci občianskoprávnych vzťahov.

Image

Návod na použitie

1

Podľa občianskeho práva sa v niektorých prípadoch vyžaduje písomná zmluva, v iných nie. Na vašu žiadosť však môžete samozrejme vydať na papieri akékoľvek zmluvy, s výnimkou nelegálnych. Rovnaká zmluva môže obsahovať prvky rôznych dohôd. Napríklad, ak pracujete so vstavaným nábytkom, môžete poskytnúť svoje služby na výrobu, dodávku a inštaláciu troch rôznych alebo jednej všeobecnej zmluvy.

2

V každom prípade, bez ohľadu na to, aká je vaša zmluva s klientmi, v prvom rade sú podmienky, ktoré musí obsahovať podľa zákona (napríklad, kúpna zmluva by mala obsahovať podmienku týkajúcu sa produktu a jeho ceny, anuitnú zmluvu - platobné podmienky). Bez týchto podmienok bude zmluva jednoducho neplatná.

3

Začnite s vypracovaním zmluvy uvedením jej názvu („Kúpna a predajná zmluva“, „Zmluva o dodávke nábytku“ atď.). Na ďalšom riadku uveďte dátum a miesto jeho zostavenia. Ďalším je úvod - preambula zmluvy. Tu uveďte názvy strán (názov organizácií, mená zástupcov a jednotlivcov) s uvedením, kto je dodávateľom: predajca, kupujúci, zákazník, dodávateľ atď. Takto uvádzate strany v nasledujúcom texte.

4

Prvá časť zmluvy sa zvyčajne nazýva „Predmet zmluvy“. V tejto časti vysvetlite podstatu zmluvného vzťahu. Napríklad: „Predávajúci je povinný vyrobiť a previesť a KUPUJÚCI prijať a zaplatiť včas

V ďalšom oddiele - „Povinnosti strán“ sa podrobnejšie opíše, čo presne by mala urobiť každá strana pri plnení zmluvy. Rozdeľte oddiely do odsekov av prípade potreby do pododsekov.

5

Ďalej uveďte do zmluvy tieto oddiely: - „Doba platnosti zmluvy“, ktorá sa nemusí časovo zhodovať s načasovaním splnenia povinností, napríklad zmluva je platná jeden rok, ale v tomto roku sa tovar dodáva niekoľkokrát. V takom prípade stanovte lehoty na splnenie záväzkov v zmluve osobitne. - „Zodpovednosť strán.“ Uveďte, aké sankcie sa uplatnia voči strane, ktorá neoprávnene splnila zmluvu (sankcia, sankcia atď.). - „Postup pri riešení sporov“. Môžete ustanoviť reklamáciu (prípravné konanie), rokovacie konanie alebo iba súdne posúdenie sporov.

6

Záverečnou časťou je zvyčajne časť „Podrobnosti o stranách“ obsahujúca informácie potrebné na finančné výpočty. Zmluvu podpisujú všetci jej účastníci v zodpovedajúcom počte kópií.

Užitočné rady

Skontrolujte, či pre vašu dohodu postačuje jednoduchá písomná forma, pretože pri niektorých typoch zmlúv sa vyžaduje notárska alebo štátna registrácia.

ako uzavrieť zmluvu so zákazníkom

Odporúčaná