ostatné

Ako odpísať licenčné náklady

Ako odpísať licenčné náklady

Video: RICH VS ZÁPASNÝ MINTER Rozhovor s Robertom Kiyosaki 2024, Júl

Video: RICH VS ZÁPASNÝ MINTER Rozhovor s Robertom Kiyosaki 2024, Júl
Anonim

Účtovanie licencií a súvisiacich nákladov často vyvoláva veľa otázok. V skutočnosti existuje len niekoľko funkcií na odpisovanie nákladov na licenciu a súvisiacich nákladov.

Image

Návod na použitie

1

Licencia je osobitné povolenie na konkrétny druh činnosti vydané licenčným orgánom, ako aj dokument poskytujúci výlučné a nevýlučné práva na využívanie výsledkov duševnej činnosti na základe licenčnej zmluvy. Preto je potrebné zvážiť účtovníctvo z dvoch hľadísk.

2

Po prijatí licencie na vykonávanie určitých druhov činností sa účtujú licenčné poplatky: 300 rubľov - za posúdenie žiadosti o licenciu a 1000 rubľov - priamo za vydanie licencie. Okrem toho existujú náklady na poradenské, právne alebo notárske služby.

3

Doteraz sa náklady na získanie licencie týkali odložených výdavkov a odpisovali sa počas celého obdobia jej platnosti. Federálny zákon „o licencovaní určitých druhov činností“ č. 99-4 zo 4. mája 2011 stanovil, že licencie sa vydávajú na dobu neurčitú. Preto odpíšte zostatkovú hodnotu už existujúcej v súvahe, ako aj novo získané licencie na výdavky súčasne.

4

Pri zohľadnení súvisiacich nákladov (poradenské, právne a iné služby) sa obráťte na článok 272 daňového poriadku Ruskej federácie, ktorý ustanovuje možnosť vykazovania výdavkov v deň vyrovnania, dátum predloženia dokumentov na vyrovnanie alebo posledný deň vykazovaného obdobia.

5

Aby sa zohľadnili náklady na získanie licencie v účtovníctve, vykonajte zápisy z účtu 51 „Zúčtovací účet“ na ťarchu účtu 60 „Zúčtovanie s dodávateľmi a dodávateľmi“ alebo 76 „Zúčtovanie s rôznymi dlžníkmi a veriteľmi“. Potom odpíšte sumu zaplatenú z účtu 60 alebo 76 na ťarchu účtu: 20 „Hlavná produkcia“, 25 „Všeobecné výrobné náklady“, 26 „Všeobecné obchodné náklady“ alebo 44 „Náklady na predaj“ - v závislosti od druhu činnosti vášho podniku.

6

Ak hovoríme o licencii na používanie nevýhradných práv, to znamená na softvér, antivírusy, regulačné rámce atď., Použije sa účet 97 „Odložené výdavky“. Použite nasledujúce záznamy: 60 Dt 51 Kt - odráža kúpu programu; Dt 97 Kt 60 - náklady na licenciu sú zahrnuté v odložených nákladoch; 20 Dt (25, 26, 44) Kt 97 - náklady na licenciu sa odpisujú ako náklady.

7

Okamžik vykázania výdavkov závisí od metódy stanovenej účtovnými zásadami. Akruálnou metódou odpisujte náklady počas doby platnosti licenčnej zmluvy v rovnakých podieloch mesačne a za hotovosť - naraz.

Odporúčaná