ostatné

Ako odpísať účtovanie tovaru

Ako odpísať účtovanie tovaru

Video: Ako účtovať zásoby 2024, Júl

Video: Ako účtovať zásoby 2024, Júl
Anonim

Potreba odpísať tovar vzniká po vykonaní akejkoľvek inventarizácie majetku podniku a zistení prítomnosti alebo neprítomnosti skončených, chybných, stratených, odobratých vzoriek alebo vlastných potrieb tovaru.

Image

Návod na použitie

1

Začať vypracovaním návrhu nariadenia vedúceho podniku o vykonaní inventarizácie komisiou, ktorá musí obsahovať materiálne zodpovedné osoby. Schváliť príkaz na vykonanie inventúry s vedúcim podniku.

2

Vykonávať spolu s inšpekciou provízie (súpisu) majetku a tovaru podniku. Zaznamenajte kvantitatívnu a kvalitatívnu dostupnosť majetku, tovaru a mieru jeho ďalšej vhodnosti. Stanovte dôvody nevhodnosti majetku, tovaru.

3

V prípade použitia tovaru nezabudnite vypracovať akt o využití tovaru, ktorým sa stanoví úplná likvidácia (forma zákona TORG-15 alebo TORG-16). Pre každú divíziu podniku vypracovať zákon o odpísaní tovaru podpísaný všetkými členmi komisie pre inventarizáciu (forma zákona TORG-15 alebo TORG-16). Ak odpíšete tovar bitky, poškodenia alebo šrotu, použijete akt TORG-15, ak je odpísanie tovaru s uplynutou trvanlivosťou akt TORG-16.

4

Schváliť úkon odpisovania tovaru. Zákon schvaľuje vedúci podniku alebo ním poverený úradník.

5

Vykonávať účtovné záznamy operácií na odpísanie tovaru na základe inventarizačných aktov inventárnych položiek. Vzniknuté náklady na vykonanie inventúry a odpisy zahrňte do článku „Organizačné náklady“ ako súčasť prevádzkových výdavkov za dané obdobie.

6

Odpíšte tovar takto:

- urobí záznam odrážajúci hodnotu identifikovaného nevhodného tovaru (debet 94, kredit 41);

- uveďte DPH zaplatenú skôr, ak ste sa rozhodli (Debet 94 Kredit 19);

- opraviť vrátenú DPH účtovanú do rozpočtu (debet 19, kredit 68);

- poznačte si odpísanie nepoužitého tovaru na iné výdavky (debet 91, podúčet 2 „Ostatné náklady“, kredit 94).

odpísanie tovaru

Odporúčaná