ostatné

Ako sa zvyšuje ponuka a dopyt

Ako sa zvyšuje ponuka a dopyt

Video: dopyt a ponuka 1 2024, Júl

Video: dopyt a ponuka 1 2024, Júl
Anonim

Dopyt na trhu znamená túžbu a schopnosť kupujúcich nakupovať tovar za cenu uvedenú predávajúcim. Kupujúci teda v snahe ušetriť peniaze budú chcieť kúpiť výrobok za nižšiu cenu, ako je cena, za ktorú sa predáva. Predávajúci mu naopak ponúka tovar za výhodnejšiu cenu, a preto mu dáva vysokú cenu.

Image

Návod na použitie

1

Vplyv ceny produktu a dopyt po ňom sa vysvetľuje účinkom príjmu a účinkom substitúcie. Dôsledok príjmu je ten, že pri obmedzenom množstve vlastných zdrojov je oveľa jednoduchšie kúpiť výrobok za nízku cenu, pretože kupujúci nemusí odmietnuť nákup iného tovaru.

2

Nákupom produktu potrebného pre spotrebiteľa za prijateľnú cenu pre neho preto neutráca podstatnú časť peňazí, a teda šetrí jeho príjem. Je potrebné poznamenať, že práve obmedzený príjem určuje ekonomickú logiku: spotrebitelia sa snažia maximalizovať svoje peniaze a akumulovať ich. V dôsledku toho závisí veľkosť dopytu aj od výšky príjmu: čím viac peňazí, kupujúci môžu kúpiť viac tovaru za vysoké ceny.

3

Popísané správanie, v ktorom kupujúci znižuje svoju spotrebu, míňa peniaze, zastavuje nákup tovaru, sa vo všeobecnosti nazýva skromnosť. Je zrejmé, že takéto zvýšenie úspor obyvateľstva sa prejavuje aj vo veľkosti dopytu.

4

Preto počas obdobia predaja, propagácie, diskontných systémov a iných udalostí stimulujúcich dopyt kupujúci aktívne nakupujú tovar. Z tohto názorného príkladu vyplýva, že čím nižšia je cena, tým vyššia je požiadavka na tovar. Naopak platí, že čím vyššia je cena, tým nižší je dopyt po produkte.

5

Táto okolnosť je vyjadrená v zákone o dopyte, ktorý vyjadruje tento nepriamy vzťah medzi hodnotou dopytu a cenou produktu. Existujú určité faktory (determinanty), ktoré ovplyvňujú veľkosť dopytu. Medzi tieto faktory, ktoré znižujú alebo zvyšujú dopyt na trhu, patria: vkus a preferencie spotrebiteľa, počet spotrebiteľov na trhu, ich očakávania a príjmy, ako aj cena iného tovaru.

6

Doplniť niekoľko necenových faktorov, to znamená faktorov, ktoré menia hodnotu dopytu a nie sú závislé od ceny, môže: reklama, sezónnosť, dostupnosť výrobkov, ktoré nahrádzajú požadovaný produkt (náhradné výrobky), kvalita produktu a prínos pre spotrebiteľa, móda a iné.

7

Ponuka produktov - to je túžba a schopnosť predávajúceho ponúkať tovar na trhu kupujúcemu za určité ceny. Je známe, že výrobca tovaru sa snaží maximalizovať zisky, takže predaj jeho tovaru za nízke ceny pre neho znamená stratu výroby.

8

Cena, ktorú predávajúci stanoví pre svoj výrobok, záleží na mnohých faktoroch. Medzi tieto faktory patria: výrobné náklady, náklady na zdroje, dane zaplatené predajcom, sezónnosť, veľkosť trhu, počet kupujúcich a konkurentov na trhu, dostupnosť náhradného tovaru a doplnkového tovaru (doplnkový tovar). Pokiaľ ide o výrobu tovaru a jeho následný predaj, je potrebné poznamenať, že medzi určujúce faktory návrhu patrí aj úroveň výroby, očakávania spotrebiteľov a ďalšie.

9

S rastúcim dopytom môže predávajúci zvýšiť cenu produktu a predať ho za lepšiu cenu. Preto sa so zvýšením ceny produktu jeho predajca zvyšuje. V dôsledku toho zákon o dodávke spočíva v priamom vzťahu medzi cenou produktu a objemom jeho predaja predajcami na trhu.

Venujte pozornosť

Náklady na tovar ovplyvňujú náhradné výrobky. Napríklad pri porovnaní mlieka a limonády je zrejmé, že s rastúcimi cenami mlieka a limonády sa dopyt po mlieku zmení menej. Pretože nealkoholické nápoje ako nealkoholické nápoje majú viac náhrad ako mlieko.

Užitočné rady

Zvýšenie počtu konkurentov na trhu povedie k tomu, že každý z nich zníži cenu tovaru. Pokles ponuky na trhu teda povedie k zvýšeniu cien výrobkov a naopak.

Odporúčaná