management

Ako viesť predajnú knihu

Ako viesť predajnú knihu
Anonim

Pravidlá vypĺňania obchodnej knihy sú stanovené vyhláškou č. 914 z 2. decembra 2000 „O schválení pravidiel vedenia účtovných kníh prijatých a vydaných faktúr, nákupných kníh a kníh predaja pri výpočte dane z pridanej hodnoty“ v znení zo 16. februára 2004. 84. Obsahujú požiadavky na registráciu faktúr a iných dokladov pri predaji tovaru a služieb na účely kontroly výpočtu DPH.

Image

Návod na použitie

1

Pripravte si predajnú knihu na použitie. Krajky to, skontrolujte, či sú všetky stránky očíslované a zapečatené. Ak používate verziu počítača, vytlačte knihu najneskôr do 20. dňa mesiaca nasledujúceho po období, za ktoré sa správa podáva. Potlačené listy musia byť tiež priviazané, očíslované a zapečatené.

2

Uveďte meno predajcu, ktoré je úplne v súlade so záznamami v zakladajúcich dokumentoch, identifikačné číslo a kód príčiny registrácie predajcu. Do knihy vložte zdaňovacie obdobie predaja, sumu úplného, ​​čiastočného a preddavku. Všetky stĺpce knihy od 1 do 9 by sa mali vyplňovať systematicky.

3

Zaznamenajte pásky a registračné pokladnice. Vložte do knihy faktúry, ktoré vydáva a vydáva spoločnosť, v chronologickom poradí. Mali by sa zaznamenať v štvrťroku, keď sa daňová povinnosť objaví. Zvážte aj faktúry za nezdaniteľné transakcie.

4

Ak patríte do organizácie, ktorá predáva obyvateľstvu a organizáciám hotovosť a služby v hotovosti, odzrkadľujte údaje z registračnej pokladnice iba vo výške príjmov od obyvateľstva. Faktúry sa musia zaznamenávať obvyklým spôsobom.

5

Ak vaša organizácia používa prísne formuláre výkazov, do knihy predajov zadajte prísne doklady o vykazovaní alebo sumu prijatú na konci štvrťroka. Ak sa samotné dokumenty nevydávajú zákazníkom, vytvorte register prísnych formulárov na podávanie správ. Vypočítajte si celkovú sumu od kupujúcich a zaregistrujte sa do knihy predajov posledný deň štvrťroku.

6

V knihe nevykonávajte opravy. Pravidlá vyplnenia neumožňujú registráciu faktúr blotmi. Ak potrebujete vykonať zmeny, vyplňte ďalší predajný list. Overte všetky zmeny a doplnky podpisom manažéra a pečaťou predajcu. Nezabudnite uviesť dátumy opráv.

Užitočné rady

Sledujte zmeny pravidiel predaja kníh. Tradične tieto zmeny nadobudnú platnosť o šesť mesiacov neskôr.

Odporúčaná